Data publicării: 4 iunie 2020

Marți, 2 iunie 2020, a fost semnată recepția de terminare a lucrărilor la platforma comunală pentru gunoiul de grajd din comuna Galicea, județul Vâlcea. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) continuă finalizarea investițiilor în platformele comunale pentru gunoiul de grajd, soluția optimă pentru nevoile micilor fermieri de stocare a bălegarului, în condiții de siguranță pentru populație și pentru mediu.

Investițiile în capacitățile de stocare a bălegarului sunt făcute în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), fondurile provenind de la Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială și fiind destinate îndeplinirii de către România a cerințelor Directivei Nitrați.

Platforma de la Galicea are o capacitate totală de stocare de 1.521 metri cubi pe an, calculată în funcție de numărul de animale din zonă, respectiv de nevoile de depozitare a gunoiului de grajd. Autoritățile locale au primit și un set de echipamente, destinat exploatării investiției: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă. Astfel fermierii pot opta pentru a li se prelua gunoiul de grajd de la poartă sau pot alege să transporte singuri bălegarul la platformă.

UAT-urile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

„Platformele comunale pe care le finanțăm rezolvă mai multe probleme ale oamenilor. Pe lângă faptul că gunoiul de grajd, produs în gospodăriile micilor crescători de animale, este stocat în condiții corecte și transformat în îngrășământ natural și de calitate, amplasarea platformelor la minim 500 de metri de primele locuințe contribuie substanțial la diminuarea mirosului de bălegar în zonele locuite, prin depozitarea acestuia în zone nepopulate” a declarat Leonard Achiriloaei, Secretar de Stat în Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Eforturile investiționale, în valoare de 2.002.558 lei, au fost suportate în proporție de 92,3% de către MMAP, contribuția locală a comunei Galicea fiind de 7,7%, constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiția urmează să fie exploatată de către UAT și monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viață a acesteia.

În județul Vâlcea, pe lângă comuna Galicea, urmează să fie construite încă trei platforme comunale, în comunele Lungești, Fărtățești și Slătioara. Aceste investiții se adaugă celei de la Mihăiești, finalizată în perioada 2008 – 2017. Harta platformelor pentru gunoiul de grajd, finanțate de MMAP, poate fi consultată pe portalul https://apanoastra.ro/platforme-de-gunoi-de-grajd

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.