
Având în vedere specificul României, gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați. Cu o capacitate de stocare de 1.566 mc/an, noua platformă de depozitarea a gunoiului de grajd din comuna Unguraş, judeţul Cluj, este încă o investiție finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN). Valoarea totală a acesteia este de 1.990.976 lei cu TVA, din care 98.866 lei cu TVA reprezintă cofinanţarea Unităţii Teritoriale Administrative (UAT) din această localitate.
Şi această investiție finanțată de MMAP oferă autorității locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o mașină de împrăștiat mraniţa (compostul rezultat).
De gestionarea platformei se va ocupa UAT-ul beneficiar, urmând ca activitatea să fie monitorizată de MMAP. Astfel, autoritatea locală va fi în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici şi va deservi gospodarii care cresc animale, asigurând colectarea și managementul gunoiului de grajd din această comună.
Totodată, gospodarii și micii crescători de animale sunt responsabilizaţi în a respecta gestionarea corectă a bălegarului, mai ales că primii afectați de poluarea apelor din fântâni sau alte surse necentralizate sunt chiar ei și familiile lor.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.