Data publicării: 24 noiembrie 2021

Locuitorii din localitatea Dobrosloveni și satele învecinate, din județul Olt, vor beneficia de propria platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd, finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN) în proporție de 93%,  la care se adaugă contribuția locală de aprox. 7%, valoarea totală a investiției fiind de 1.815.743 lei.

Capacitatea de stocare a platformei este 1.620 mc/an și va deservi gospodăriile și micii fermieri care cresc animale, asigurând colectarea și managementului gunoiului de grajd din această comună.

Această investiție finanțată de MMAP oferă autorității locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Practic, UAT-ul este în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului CIPN sunt exclusiv UAT-urile care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Fondurile sunt puse la dispoziție de către Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială, pentru a stopa poluarea apei cu nitrați proveniți din surse agricole. După terminarea lucrărilor, activitatea platformei va fi gestionată de UAT-ul beneficiar și monitorizată de către MMAP.

Totodată, investițiile au rolul de a responsabiliza gospodarii și micii crescători de animale în respectarea gestionării corecte a gunoiului de grajd, aceștia fiind primii afectați de această poluare.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul a demarat, inițial, în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.