Data publicării: 6 aprilie 2022

Locuitorii din localitatea Gogoşari şi satele învecinate, din județul Giurgiu, au, de acum, la dispoziţie propria platforma comunală de depozitare a gunoiului de grajd. Aceasta este finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN). Procentul acoperit de MMAP din finanțare este de aproximativ 94%, la care se adaugă contribuția locală de aproximativ 122.000 lei cu TVA, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.990.303 lei.

Şi această investiție finanțată de MMAP oferă autorității locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Capacitatea de stocare a platformei este 2.400 mc/an, investiţia având rolul de a responsabiliza gospodarii și pe micii crescători de animale în a respecta gestionarea corectă a bălegarului, mai ales că primii afectați de această poluare sunt chiar ei și familiile lor.

După finalizare, de gestionarea platformei se va ocupa Unitatea Administrativ Teritorială beneficiară (UAT), urmând ca activitatea să fie monitorizată de MMAP. Astfel, UAT-ul este în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici, care va deservi gospodarii care cresc animale, asigurând colectarea și managementului gunoiului de grajd din această comună.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii, care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală, sunt considerați, de APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare, fapt care îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: