Data publicării: 10 mai 2022

Așa cum am informat deja, în cadrul PNRR sunt alocate fonduri însemnate și pentru investiții în sisteme comunale integrate pentru colectarea și valorificarea gunoiului de grajd, fiind introduse și elemente care fac accesarea finanțărilor mai ușoară.

Proiecte-tip de sisteme comunale integrate pentru colectarea și valorificarea gunoiului de grajd

Agricultura românească este dominată de ferme individuale sau gospodării. Practicile pentru colectarea, manipularea și depozitarea gunoiului de grajd variază în funcție de tradiție. Cu toate acestea, majoritatea gospodăriilor nu au control în ceea ce privește prevenirea infiltrării directe a efluentului de gunoi de grajd în sol.

Pentru a soluționa aceste probleme, sunt necesare sisteme comunale locale integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. O oportunitate pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este finanțarea sistemelor integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor își propune să elaboreze proiecte-tip de sisteme comunale integrate pentru colectarea, managementul și compostarea gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile, pentru a fi utilizate în atingerea obiectivelor de investiții stabilite în PNRR.

Un sistem comunal integrat pentru colectarea și valorificarea gunoiului de grajd va fi format din următoarele module:

  • O platforma comunală de depozitare a gunoiului de grajd destinată depozitării gunoiului de grajd provenit de la animalele din gospodării și din ferme mici și mijlocii, cu scopul compostării și împrăștierii pe terenurile din fermă, ca materie organică.
  • Un set de echipamente pentru manipularea gunoiului de grajd, care va cuprinde cel puțin următoarele: încărcător frontal, tractor, remorcă, vidanjă, împrăștietor de gunoi de grajd, tocător etc.
  • Un set de platforme individuale pentru fermele mici și mijlocii pentru depozitarea temporară și/sau transferul gunoiului de grajd pe platforma comunală.

Vor fi realizate 4 proiecte-tip de platforme comunale si 6 proiecte-tip de platforme individuale, pe baza cărora se va putea realiza, direct de către beneficiari, configurarea sistemului comunal integrat, conform specificului și necesităților locale.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: