Data public─ârii: 8 septembrie 2022

Desigur că aceste obiective, enumerate în prima parte a articolului, determină întrebări serioase din partea fermierilor. Comisia Europeană a pregătit deja o parte dintre răspunsuri, astfel încât problemele ridicate să își aibă rezolvarea chiar în noul regulament pentru reducerea consumului de pesticide.

Limite și alternative

O prim─â ├«ntrebare se refer─â la c├ót de mult se va restr├ónge utilizarea pesticidelor. CE precizeaz─â c─â exist─â cazuri ├«n care o combatere satisf─âc─âtoare a d─âun─âtorilor poate fi realizat─â numai prin utilizarea pesticidelor chimice. Cu toate acestea, pesticidele chimice ar trebui utilizate numai ├«n ultim─â instan╚Ť─â. Acesta este principiul-cheie al combaterii integrate a d─âun─âtorilor, care va fi pus ├«n aplicare mai bine prin prezenta propunere. Schimb─ârile climatice vor accelera, de asemenea, r─âsp├óndirea d─âun─âtorilor ╚Öi vor conduce la apari╚Ťia unora noi. Noile norme vor reduce utilizarea pesticidelor chimice, continu├ónd s─â asigure totodat─â disponibilitatea lor, atunci c├ónd toate celelalte instrumente de combatere sunt epuizate.

În cadrul combaterii integrate a dăunătorilor cu respectarea mediului, căreia noile norme îi conferă un caracter obligatoriu, trebuie să se utilizeze metode preventive și alternative durabile înainte de a recurge la pesticide chimice. CE propune mai multe alternative la utilizarea pesticidelor.

Prima dintre ele se refer─â la controale mecanice ╚Öi ale culturilor. Pentru fermieri ╚Öi al╚Ťi utilizatori, prevenirea prin controale ale culturilor va r─âm├óne prima linie de ap─ârare. Controalele culturilor ├«nseamn─â modificarea mediului de cre╚Ötere pentru a favoriza plantele ╚Öi a descuraja sau a ├«ntrerupe ciclul de via╚Ť─â al unor d─âun─âtori, prin metode precum rota╚Ťia culturilor. Controalele mecanice ╚Öi fizice ├«nseamn─â prevenirea daunelor cauzate de d─âun─âtori prin mijloace fizice cum ar fi bariere/plase ╚Öi erbicidarea mecanic─â sau manual─â. Exist─â evolu╚Ťii promi╚Ť─âtoare, cum ar fi cele din domeniul erbicid─ârii robotice, care ar putea face erbicidarea mecanic─â mai eficient─â din punctul de vedere al costurilor.

Prevenirea include, de asemenea, ameliorarea plantelor, care poate dezvolta soiuri de culturi rezistente sau tolerante la atacuri ale insectelor ╚Öi ale ciupercilor, evit├óndu-se astfel necesitatea de a utiliza insecticide ╚Öi fungicide chimice. Ca parte a strategiei lor de combatere a d─âun─âtorilor, fermierii utilizeaz─â deja soiuri rezistente, de exemplu pentru principalele culturi arabile, inclusiv cereale ╚Öi r─âd─âcinoase. Noile tehnici de ameliorare au poten╚Ťialul de a accelera aceast─â dezvoltare. ├Än prezent, Comisia efectueaz─â o evaluare a impactului cu privire la utilizarea unor astfel de noi tehnici de ameliorare.

├Äntre alternative se reg─âse╚Öte ╚Öi combaterea biologic─â, care implic─â utilizarea extractelor derivate din plante, a microorganismelor ╚Öi a du╚Ömanilor naturali pentru combaterea d─âun─âtorilor. Exist─â o tendin╚Ť─â ascendent─â ├«n ceea ce prive╚Öte utilizarea combaterii biologice a d─âun─âtorilor. Aceasta este utilizat─â la scar─â larg─â ├«n sere pentru a combate d─âun─âtorii, iar provocarea const─â ├«n extinderea utiliz─ârii sale la agricultura arabil─â.

├Än fine, printre solu╚Ťiile propuse se afl─â ╚Öi alternativele chimice cu risc sc─âzut. Pesticidele chimice includ o gam─â larg─â de substan╚Ťe cu propriet─â╚Ťi diferite, inclusiv unele considerate a fi cu risc sc─âzut. Printre exemplele de PPP cu risc sc─âzut se num─âr─â produsele obi╚Önuite, cum ar fi bicarbonatul de sodiu ╚Öi carbonatul de calciu (calcar). ├Än anumite circumstan╚Ťe, aceste substan╚Ťe pot asigura o combatere satisf─âc─âtoare a d─âun─âtorilor. Unele dintre m─âsurile propuse de c─âtre CE pot aduce pierderi de venit sau cheltuieli suplimentare la nivel de fermier, motiv pentru care trebuie atent analizate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: