Data public─ârii: 7 septembrie 2022

Documentul recent adoptat de c─âtre Comisia European─â referitor la implementarea m─âsurilor privind implementarea unor m─âsuri pentru realizarea Pactului Verde cuprinde mai multe obiective legate de reducerea consumului de pesticide p├ón─â ├«n 2030. V─â prezent─âm principalele ╚Ťinte urm─ârite, ca ╚Öi strategiile de implementare.

Obiectivul num─ârul 1: Reducerea la jum─âtate a cantit─â╚Ťii de pesticide chimice

Comisia a propus noi norme de reducere a utiliz─ârii pesticidelor ╚Öi a riscului prezentat de acestea ├«n UE, ├«ndeplinind obiectivul Strategiei ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ, ╚Öi anume un sistem alimentar echitabil, s─ân─âtos ╚Öi care respect─â mediul. Noile norme vor fi prev─âzute ├«ntr-un regulament, care este obligatoriu ├«n mod direct pentru toate Statele Mmembre. Acest regulament va fi structurat pe patru categorii de obiective.

Prima categorie cuprinde obiective obligatorii din punct de vedere juridice ╚Öi include obiective obligatorii la nivelul UE de reducere cu 50% a utiliz─ârii pesticidelor chimice ╚Öi a riscului prezentat de acestea, precum ╚Öi a utiliz─ârii pesticidelor mai periculoase p├ón─â ├«n 2030. Statele Membre vor trebui s─â ├«╚Öi stabileasc─â propriile obiective de reducere ├«n cadrul unor parametri clar defini╚Ťi, precum ╚Öi propriile strategii pentru a se asigura c─â obiectivul la nivelul UE este realizat ├«n mod colectiv.

Cea de-a doua categorie se refer─â la elaborarea unui nou cadru, cuprinz─âtor, de punere ├«n aplicare, pentru a se garanta c─â to╚Ťi fermierii practic─â combaterea integrat─â a d─âun─âtorilor (IPM), conform c─âreia sunt luate ├«n considerare, ├«n primul r├ónd, toate metodele alternative de combatere a d─âun─âtorilor, ├«nainte ca pesticidele chimice s─â poat─â fi utilizate ├«n ultim─â instan╚Ť─â.

Al treilea obiectiv principal este interzicerea utiliz─ârii tuturor pesticidelor ├«n zone sensibile. Se interzice utilizarea tuturor pesticidelor ├«n zonele sensibile (╚Öi la mai pu╚Ťin de 3 m de aceste zone), cum ar fi parcurile sau gr─âdinile publice, terenurile de joac─â, terenurile de recreere sau de sport, drumurile publice, precum ╚Öi zonele sensibile din punct de vedere ecologic.

Pentru a facilita punerea ├«n practic─â a m─âsurilor ├«n vederea atingerii obiectivelor din primele trei categorii, regulamentul instituie un sprijin excep╚Ťional din partea UE. Fermierii vor fi sprijini╚Ťi de politica agricol─â comun─â (PAC) a UE ├«n aceast─â tranzi╚Ťie timp de 5 ani. Statele membre vor putea apela la PAC pentru a acoperi costurile noilor cerin╚Ťe pentru fermieri.

Referindu-se la aceste m─âsuri, Comisarul pentru s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â, Stella Kyriakides, a precizat: ÔÇ×Este momentul s─â reg├óndim modul ├«n care utiliz─âm pesticidele ├«n UE. S─ân─âtatea cet─â╚Ťenilor ╚Öi a planetei noastre este ├«n joc. Odat─â cu aceast─â propunere, r─âspundem a╚Ötept─ârilor cet─â╚Ťenilor no╚Ötri ╚Öi ne onor─âm angajamentele asumate ├«n cadrul Strategiei ÔÇ×De la ferm─â la consumatorÔÇŁ, ╚Öi anume de a crea un sistem de produc╚Ťie alimentar─â mai durabil ╚Öi mai s─ân─âtos. Pentru a proteja solul, aerul ╚Öi alimentele ╚Öi, ├«n cele din urm─â, s─ân─âtatea cet─â╚Ťenilor, trebuie s─â reducem utilizarea pesticidelor chimice. Pentru prima dat─â, vom interzice utilizarea pesticidelor ├«n gr─âdinile ╚Öi terenurile de joac─â publice, astfel ├«nc├ót s─â fim mult mai pu╚Ťin expu╚Öi ├«n via╚Ťa noastr─â de zi cu zi. Politica Agricol─â Comun─â va sprijini financiar fermierii pentru a acoperi toate costurile aferente noilor norme pentru o perioad─â de 5 ani. Nimeni nu va fi l─âsat ├«n urm─â!ÔÇŁ Desigur, reducerea consumului de pesticide ├«n Rom├ónia este o provocare, deoarece consumul este deja foarte sc─âzut. Cu toate acestea, Rom├ónia are multe de f─âcut ├«n ceea ce prive╚Öte utilizarea ra╚Ťional─â a acestora, respectiv implementarea de ac╚Ťiuni de alert─â, preven╚Ťie ╚Öi reducere a riscului de poluare cu pesticide chimice.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: