Data publicării: 28 martie 2023

Economia circulară se impune tot mai mult ca o modalitate de abordare în ceea ce privește managementul resurselor. Și modalitățile de gestionare a apei pot fi îmbunătățite prin aplicarea principiilor energiei circulare. Unul dintre domeniile în care rezultatele obținute sunt promițătoare o reprezintă îmbinarea dintre piscicultură și irigații.

Legumele și peștii pot crește foarte bine împreună

Ideea nu este una foarte nouă. Încă de prin anii 80, în Israel, rezervoarele în care se colecta apa pentru sistemele de irigații cu picătura erau folosite și pentru creșterea peștilor. Inițial producția piscicolă era suficientă doar pentru autoconsum, dar, cu timpul, a crescut. Următorul pas a fost înlocuirea păstrăvului și a altor specii cu sturioni. Astfel, același potențial a fost fructificat superior, prin obținerea de caviar, care a putut fi valorificat la prețuri foarte bune. Asta cu atât mai mult cu cât cheltuielile de producție sunt foarte reduse, având în vedere că bazinele utilizate sunt construite pentru irigații. Cu toate acestea, în unele cazuri, valoarea producției de caviar a ajuns s-o depășească cu mult pe cea a producției agricole…

Un alt trend, de data aceasta din perioada ultimilor ani, este acela de a cupla serele în sistem hidroponic cu ferme piscicole, mai mici sau mai mari. Apa folosită în sistemul hidropon din seră este recuperată în iazurile din imediata apropiere. Acestea se populează cu pește. Apa este recirculată în sere și sistemul funcționează astfel cu pierderi minime. Mai mult de 85% din apă este recirculată. Dincolo de avantajele evidente legate de economia de apă și de obținerea unei producții chiar și mici de pește, apar și alte beneficii. Excrementele peștilor adaugă apei un plus de nutrienți, care sunt utilizați de plantele din seră. La fel și bacteriile și algele care se dezvoltă în apă funcționează ca biostimulatori. Așadar, un ecosistem lărgit, din care toate părțile au de câștigat.

Acest sistem este deja aplicat cu succes în ferme din Belgia, Olanda, Elveția, Franța. În SUA, în Deșertul Nevada urmează ca în acest an să își înceapă activitatea mai multe ferme legumicole cu suprafețe de zeci de hectare, bazate tocmai pe acest concept. Deci sistemul funcționează!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: