Data publicării: 8 iulie 2021

Unul dintre cele mai importante obiective ale agricultorilor din Uniunea Europeană, ca şi din alte părţi ale lumii, este acela de a reduce cât mai mult posibil utilizarea substanţelor chimice poluante. Desigur că acest lucru trebuie făcut fără a atrage după sine pierderi însemnate de producţie. Ne aflăm într-un moment sensibil al dezvoltării Planetei, cu o populaţie în creştere exponenţială, pentru care fiecare grăunte este preţios!

Dăunătorii, “convinși” să rămână pe loc

Cu toate acestea, cercetătorii au găsit mijloace de a combate o serie de dăunători fără a folosi niciun fel de compuşi chimici. Una dintre căile adoptate a pornit de la principiul că fiecare îşi are locul său sub soare şi dacă este mulţumit de el nu îl părăseşte. Tradus pe limba unor insecte dăunătoare, aceasta înseamnă că dacă li se oferă un areal în care găsesc hrană suficientă şi condiţii bune de viaţă, atunci ele vor rămâne acolo şi nu vor ataca alte culturi.

În practică, o mare firmă producătoare de seminţe de rapiţă a transpus acest principiu într-un mod original: în solele semănate cu un hibrid foarte productiv a semănat şi un alt hibrid, caracterizat de o creştere rapidă. Cel din urmă a reprezentat aproximativ 5% din totalul plantelor semănate. Ciclul de dezvoltare al celui din urmă hibrid este cu circa 10 – 14 zile mai avansat decât al celui principal. Gândacii lucioşi (un binecunoscut şi temut duşman al rapiţei) se cantonează pe plantele care apar primele. Ulterior, când apare hibridul principal, dăunătorii nu se mai mută, dacă nu ne aflăm în situaţia unei infestări masive. Astfel, dăunătorul este combătut fără nici un fel de tratament chimic.

O altă metodă, similară, constă în a lăsa în cultură benzi de buruieni care servesc drept gazdă şi hrană unor dăunători. Având în vedere ritmul accelerat de dezvoltare a buruienilor, insectele vor rămâne în respectiva bandă de vegetaţie. Totuşi, această metodă comportă riscul de a scăpa de sub control buruienile şi, astfel, de a compromite cultura.

Cercetările despre care am vorbit sunt abia la început. Cu toate acestea, au demonstrat că este posibilă şi o agricultură performantă care să utilizeze mai puţine produse chimice, reducând astfel poluarea. Dar eforturile cercetătorilor trebuie să fie în aceeași direcție cu cele ale fermierilor, care păstrează curăţenia apelor prin respectarea normelor de prevenire a poluării cu azot!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: