Data publicării: 27 ianuarie 2021

Vineri, 22 ianuarie, au fost recepționate două noi platforme finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN). Fermierii din comuna vâlceană Fârtățești au acum la dispoziție două platforme comunale pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd în strictă conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole.

Valoarea totală a investiției este de 3.544.822,84 lei, din care un procent de 94,5% a fost suportat către MMAP, prin CIPN, contribuția locală fiind de 5,5%. De gestionarea platformelor se va ocupa UAT-ul localității beneficiare, activitatea urmând să fie monitorizată de către MMAP.

Investițiile finanțate de MMAP oferă autorităților locale, pe lângă platforma propriu-zisă, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați, având în vedere specificul României. Țara noastră are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistență, care nu au posibilitățile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor. Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală și fac dovada predării gunoiului de grajd sunt considerați, de către APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare. Fapt care îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.

În plus, există și avantajul beneficierii unui îngrășământ organic de bună calitate, stația de compostare de la Prisăcani fiind destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniță), pentru a fi valorificat în agricultură. Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiții este de cca. 3.100 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de cca. 2.325 tone.

Investițiile care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd sunt finanțate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Bugetul de investiții alocat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin proiect, pentru perioada 2017-2022, este de 36,32 milioane Euro.

Mai multe detalii sunt disponibile AICI.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistență, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului și a apei freatice.

Conform multiplelor studii de specialitate, poluarea apelor cu nitrați este cauzată de o gestionare improprie a fertilizanților (naturali sau chimici) și poate conduce la probleme grave de mediu (eutrofizare – fenomen care afectează grav echilibrul ecosistemele acvatice), dar mai ales la consecințe asupra sănătății populației. Afecțiunea cea mai gravă, methemoglobinemia reprezintă o reducere a capacității sângelui de a transporta oxigenul, care se manifestă prin cianoza pielii, anxietate și confuzie pe măsură ce boala se agravează. Din păcate, în România încă se înregistrează cazuri de methemoglobinemie, iar cei mai vulnerabili în fața acestei afecțiuni sunt bebelușii care sunt hrăniți cu lapte preparat cu apă din surse poluate cu nutrienți. Afecțiunea se mai numește și boala albastră a sugarului sau cianoza infantilă.