Data public─ârii: 16 februarie 2023

La ├«nceputul lunii februarie, Comisia European─â a adoptat noi reguli referitoare la nivelurile maxime de reziduuri (LMR) din alimente a dou─â pesticide. Evalu─ârile efectuate de Autoritatea European─â pentru Siguran╚Ťa Alimentar─â (EFSA) au ar─âtat c─â cele dou─â substan╚Ťe chimice, apar╚Ťin├ónd grupului de pesticide neonicotinoide, clotianidina ╚Öi tiametoxam, prezint─â un risc ridicat pentru albine ╚Öi contribuie la declinul global al polenizatorilor. Din acest motiv, utilizarea lor ├«n aer liber a fost deja interzis─â ├«n UE ├«n 2018.

Măsurile se aplică și produselor din import

Noile reguli vor reduce LMR-urile existente pentru aceste substan╚Ťe la cel mai sc─âzut nivel care poate fi m─âsurat cu cele mai recente tehnologii. Acestea se vor aplica tuturor produselor fabricate ├«n UE, dar ╚Öi produselor alimentare ╚Öi furajere importate.

Comisarul pentru s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â, Stella Kyriakides, a declarat: ÔÇ×C├ónd vine vorba de utilizarea ╚Öi riscul pesticidelor, am fost ├«ntotdeauna clari cu privire la angajamentul nostru de a proteja s─ân─âtatea cet─â╚Ťenilor no╚Ötri ╚Öi a mediului. Ac╚Ťiunile de ast─âzi, care afecteaz─â ╚Öi alimentele importate, se bazeaz─â pe decizia noastr─â din 2018 de a interzice utilizarea ├«n aer liber a acestor dou─â neonicotinoide ├«n UE, deoarece, pentru prima dat─â, nivelurile maxime de reziduuri de pesticide vor fi reduse pentru a aborda declinul polenizatorilor ╚Öi pentru a ne proteja mediul. R─âm├ónem fermi ├«n angajamentul nostru fa╚Ť─â de ambi╚Ťiile strategiei Farm to Fork de a trece c─âtre sisteme alimentare durabile ╚Öi de a proteja polenizatoriiÔÇŁ.

Regulamentul pune ├«n practic─â obiectivele Comisiei, anun╚Ťate ├«n Green Deal ╚Öi Strategia Farm to Fork, de a lua ├«n considerare aspectele de mediu atunci c├ónd se evalueaz─â cererile de toleran╚Ťe de import pentru substan╚Ťele pesticide care nu mai sunt aprobate ├«n UE, respect├ónd ├«n acela╚Öi timp standardele ╚Öi obliga╚Ťiile Organiza╚Ťiei Mondiale a Comer╚Ťului. M─âsurile se vor aplica produselor importate ├«ncep├ónd cu 2026, ceea ce va da timp ╚Ť─ârilor ter╚Ťe s─â se conformeze noilor reguli.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: