Data public─ârii: 3 octombrie 2022

Autorit─â╚Ťile locale din jude┼úele Bac─âu ┼či Vaslui s-au ├«nt├ólnit s─âpt─âm├óna trecut─â cu reprezentan┼úii Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, prin Unitatea de Management al Proiectului ÔÇťControlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ (UMP-CIPN).

├Än reuniunea cu tema ÔÇ×Gunoiul de grajd ÔÇô bun─âstare pentru fermieriÔÇŁ┬áa fost ├«ncurajat schimbul de informa╚Ťii ╚Öi de bune practici ├«ntre speciali╚Ötii UMP-CIPN ╚Öi participan┼úii interesa╚Ťi prezen╚Ťi, printre care ┼či reprezentan┼úii APIA ╚Öi OJFIR Bac─âu, spre beneficiul dezvolt─ârii comunit─â╚Ťilor locale din cele dou─â jude┼úe. ├Än acest scop, au fost transmise informa╚Ťii despre gestionarea responsabil─â ┼či eficient─â a gunoiului de grajd pentru a deveni ulterior un ├«ngr─â┼č─âm├ónt organic de cea mai bun─â calitate, precum si despre prevederile privind gestionarea integrat─â a azotului ┼či reducerea emisiilor de azot la nivel de ferm─â.

Despre efectele polu─ârii cu nitra┼úi asupra calit─â┼úii apei ┼či gestionarea resurselor de ap─â au discutat reprezentan┼úii ABA Siret ┼či SGA Vaslui – ABA Prut-B├órlad ┼či Prut-B├órlad. Tot acum a fost prezentat ┼či Help-desk-ul, sistemul de tip re╚Ťea pentru transferul de informa╚Ťii c─âtre fermieri, al─âturi de campania de informare public─â ┼či celelalte evenimente derulate ├«n cadrul proiectului.

Au fost aprofundate nout─â╚Ťile ┼či modific─ârile ap─ârute ca urmare a revizuirii Programului de Ac╚Ťiune ╚Öi a Codului de Bune Practici Agricole ┼či provoc─ârile pe care Directiva Nitra╚Ťi le adreseaz─â ├«n managementul gunoiului de grajd.

Detalii importante au fost oferite despre perspective viitoare ┼či fluxul procedural aferent proiectelor cu finan┼úare prin Programul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR), ├«n func┼úie de specificitatea zonei jude┼úelor Bac─âu ┼či Vaslui.

Proiectul ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ este parte a demersurilor Guvernului Rom├óniei de asigurare a implement─ârii Directivei Nitra╚Ťi, prin care se urm─âre╚Öte reducerea polu─ârii cu nutrien╚Ťi din surse agricole. Proiectul este ├«n a doua faz─â, cea de finan╚Ťare adi╚Ťional─â. ├Än aceast─â etap─â a proiectului sunt finan╚Ťate peste 80 de comunit─â╚Ťi locale.