Data publicării: 23 noiembrie 2021

Având în vedere specificul României, gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați. Din acest motiv, fermierii din localitatea Puiești, județul Buzău, au de acum la dispoziție două platforme comunale pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole.

 

Cele două noi platforme recepționate au capacitatea de 2.144 mc/an si 1.800 mc/an, valoarea totală a investițiilor fiind de 3.143.988 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a contribuit cu cca. 92%, cofinanțarea UAT fiind de 258.743 lei. Aceste platforme asigură accesul facil al tuturor crescătorilor de animale din zonă la o infrastructură conformă pentru stocarea gunoiului de grajd, așa cum prevede Programul de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole. Se evită, astfel, depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ, fapt care duce la poluarea apei freatice cu nitrați.

Prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), investițiile finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) oferă autorităților locale beneficiare, pe lângă fiecare platformă construită, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. UAT-urile vor decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Astfel, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii, care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală, sunt considerați, de către APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare, fapt care îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul a demarat, inițial, în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.