Data publicării: 11 iunie 2021

În localitatea Brastavățu, jud. Olt, a fost dată în folosință o platforma comunală de depozitare a gunoiului de grajd cu o capacitate de stocare de peste 2.100 metri cubi/an. Investiția are o valoare de 1.999.946 lei, din care 93,41% a fost finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN),  la care se adaugă contribuția locală de aprox. 7%.

După finalizare, de gestionarea platformei se va ocupa UAT-ul beneficiar, urmând ca activitatea să fie monitorizată de către MMAP. Platforma va deservi fermierii mici și gospodăriile de subzistentă care cresc animale, asigurând colectarea și managementului gunoiului de grajd în comuna respectivă.

„Depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ, mai ales în zone apropiate de sursele de apă, poluează cu nitrați pânza freatică, din care se alimentează fântânile. Pe lângă investițiile pe care MMAP le face în infrastructură, facem eforturi, prin campanii de informare, să îi responsabilizăm pe gospodari și pe micii crescători de animale, să respecte gestionarea corectă a bălegarului, mai ales că primii afectați de această poluare sunt chiar ei și familiile lor” a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Vasile PANAITE.

Investițiile finanțate de MMAP oferă autorităților locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și fermele mici.

Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului CIPN sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Fondurile sunt puse la dispoziție de către Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.