Data publicării: 22 septembrie 2022

În prima parte a acestei luni, Comisia Europeană a publicat a treia evaluare a implementării măsurilor pentru mediu (EIR), un instrument cheie de raportare, care sprijină aplicarea normelor de mediu și crește gradul de conștientizare cu privire la importanța punerii în aplicare a normelor de mediu. Reducerea decalajului dintre ceea ce se decide la nivelul Uniunii și ceea ce este pus în aplicare pe teren este esențială pentru a asigura rezultate bune de mediu pentru cetățeni și pentru a menține condiții echitabile pentru întreprinderi, creând în același timp oportunități de dezvoltare economică.

„Decalajul de implementare e din ce în ce mai mare”

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Evaluarea implementării măsurilor pentru mediu din acest an este un apel la acțiune. Deși arată progrese în unele domenii de la revizuirea anterioară, sunt îngrijorat de faptul că în alte domenii, decalajul de implementare este încă din ce în ce mai mare, ceea ce ne face pe toți mai vulnerabili la poluarea mediului și la riscurile aferente. Această analiză oferă statelor membre instrumentele și informațiile de care au nevoie pentru a îmbunătăți implementarea și pentru a ne proteja mai bine sănătatea și mediul. Să ne folosim bine de el!”

Conform raportului, progresul către obținerea unei stări bune pentru corpurile de apă este lent, iar unele state membre întârzie cu adoptarea instrumentelor cheie pentru a aborda acest lucru, în special a planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice. Implementarea regulilor pentru apa potabilă este încă un motiv de îngrijorare în câteva țări. În plus, implementarea normelor UE privind tratarea nitraților și a apelor uzate urbane a fost lentă din cauza planificării și infrastructurii inadecvate, în ciuda disponibilității fondurilor UE.

Biodiversitatea în UE continuă să scadă. Unele dintre habitatele evaluate ca fiind în starea cea mai proastă din UE sunt pășunile seminaturale și mlaștinile. Pădurile sunt supuse unei presiuni uriașe și majoritatea statelor membre trebuie încă să accelereze eforturile pentru a-și finaliza rețelele Natura 2000.

În timp ce majoritatea statelor membre au în vigoare strategii și planuri de acțiune naționale pentru economie circulară, există diferențe considerabile între ratele de productivitate a resurselor din statele membre și ratele de utilizare a materialelor circulare. Prevenirea apariției deșeurilor rămâne o provocare importantă în toate statele membre, iar în unele țări chestiunea gropilor de deșeuri neconforme a rămas încă neabordată.

Poluarea aerului este încă o problemă majoră de sănătate pentru europeni. Statele membre trebuie să îndeplinească cerințele de monitorizare a calității aerului într-un mod sistematic și consecvent. Obținerea conformității necesită măsuri stricte, în special trecerea la mobilitatea durabilă alimentată cu surse regenerabile, introducerea unor tehnici agricole cu emisii scăzute, inclusiv pentru gestionarea animalelor, gunoiului de grajd și îngrășămintelor.

Există un nivel bun de implementare a legislației privind clima în întreaga UE; acum este important să convenim și să punem în aplicare pachetul de măsuri pentru atingerea țintei de -55% stabilite în Legea Climei pentru 2030. Cu toate acestea, eforturile de adaptare în fiecare stat membru și la nivelul UE trebuie intensificate pentru a face față realității dure a impactului în creștere asupra climei, se mai apreciază în document.

Folosind link-ul https://environment.ec.europa.eu/law-and-governance/environmental-implementation-review_en#country-reports puteți accesa rapoartele și fișele individuale pentru fiecare dintre statele-membre, inclusiv România.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: