Data public─ârii: 22 septembrie 2022

├Än prima parte a acestei luni, Comisia European─â a publicat a treia evaluare a implement─ârii m─âsurilor pentru mediu (EIR), un instrument cheie de raportare, care sprijin─â aplicarea normelor de mediu ╚Öi cre╚Öte gradul de con╚Ötientizare cu privire la importan╚Ťa punerii ├«n aplicare a normelor de mediu. Reducerea decalajului dintre ceea ce se decide la nivelul Uniunii ╚Öi ceea ce este pus ├«n aplicare pe teren este esen╚Ťial─â pentru a asigura rezultate bune de mediu pentru cet─â╚Ťeni ╚Öi pentru a men╚Ťine condi╚Ťii echitabile pentru ├«ntreprinderi, cre├ónd ├«n acela╚Öi timp oportunit─â╚Ťi de dezvoltare economic─â.

ÔÇ×Decalajul de implementare e din ce ├«n ce mai mareÔÇŁ

Comisarul pentru mediu, oceane ╚Öi pescuit, Virginijus Sinkevi─Źius, a declarat: ÔÇ×Evaluarea implement─ârii m─âsurilor pentru mediu din acest an este un apel la ac╚Ťiune. De╚Öi arat─â progrese ├«n unele domenii de la revizuirea anterioar─â, sunt ├«ngrijorat de faptul c─â ├«n alte domenii, decalajul de implementare este ├«nc─â din ce ├«n ce mai mare, ceea ce ne face pe to╚Ťi mai vulnerabili la poluarea mediului ╚Öi la riscurile aferente. Aceast─â analiz─â ofer─â statelor membre instrumentele ╚Öi informa╚Ťiile de care au nevoie pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi implementarea ╚Öi pentru a ne proteja mai bine s─ân─âtatea ╚Öi mediul. S─â ne folosim bine de el!ÔÇŁ

Conform raportului, progresul c─âtre ob╚Ťinerea unei st─âri bune pentru corpurile de ap─â este lent, iar unele state membre ├«nt├órzie cu adoptarea instrumentelor cheie pentru a aborda acest lucru, ├«n special a planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice. Implementarea regulilor pentru apa potabil─â este ├«nc─â un motiv de ├«ngrijorare ├«n c├óteva ╚Ť─âri. ├Än plus, implementarea normelor UE privind tratarea nitra╚Ťilor ╚Öi a apelor uzate urbane a fost lent─â din cauza planific─ârii ╚Öi infrastructurii inadecvate, ├«n ciuda disponibilit─â╚Ťii fondurilor UE.

Biodiversitatea ├«n UE continu─â s─â scad─â. Unele dintre habitatele evaluate ca fiind ├«n starea cea mai proast─â din UE sunt p─â╚Öunile seminaturale ╚Öi mla╚Ötinile. P─âdurile sunt supuse unei presiuni uria╚Öe ╚Öi majoritatea statelor membre trebuie ├«nc─â s─â accelereze eforturile pentru a-╚Öi finaliza re╚Ťelele Natura 2000.

├Än timp ce majoritatea statelor membre au ├«n vigoare strategii ╚Öi planuri de ac╚Ťiune na╚Ťionale pentru economie circular─â, exist─â diferen╚Ťe considerabile ├«ntre ratele de productivitate a resurselor din statele membre ╚Öi ratele de utilizare a materialelor circulare. Prevenirea apari╚Ťiei de╚Öeurilor r─âm├óne o provocare important─â ├«n toate statele membre, iar ├«n unele ╚Ť─âri chestiunea gropilor de de╚Öeuri neconforme a r─âmas ├«nc─â neabordat─â.

Poluarea aerului este ├«nc─â o problem─â major─â de s─ân─âtate pentru europeni. Statele membre trebuie s─â ├«ndeplineasc─â cerin╚Ťele de monitorizare a calit─â╚Ťii aerului ├«ntr-un mod sistematic ╚Öi consecvent. Ob╚Ťinerea conformit─â╚Ťii necesit─â m─âsuri stricte, ├«n special trecerea la mobilitatea durabil─â alimentat─â cu surse regenerabile, introducerea unor tehnici agricole cu emisii sc─âzute, inclusiv pentru gestionarea animalelor, gunoiului de grajd ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âmintelor.

Exist─â un nivel bun de implementare a legisla╚Ťiei privind clima ├«n ├«ntreaga UE; acum este important s─â convenim ╚Öi s─â punem ├«n aplicare pachetul de m─âsuri pentru atingerea ╚Ťintei de -55% stabilite ├«n Legea Climei pentru 2030. Cu toate acestea, eforturile de adaptare ├«n fiecare stat membru ╚Öi la nivelul UE trebuie intensificate pentru a face fa╚Ť─â realit─â╚Ťii dure a impactului ├«n cre╚Ötere asupra climei, se mai apreciaz─â ├«n document.

Folosind link-ul https://environment.ec.europa.eu/law-and-governance/environmental-implementation-review_en#country-reports pute╚Ťi accesa rapoartele ╚Öi fi╚Öele individuale pentru fiecare dintre statele-membre, inclusiv Rom├ónia.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: