Data public─ârii: 3 aprilie 2019

Culturile furajere sunt o necesitate, mai ales ├«n cazul fermierilor afla╚Ťi ├«n zone ├«n care p─â╚Öunile naturale sunt pu╚Ťine sau foarte s─ârace. De pe aceste p─â╚Öuni se poate ob╚Ťine o palet─â larg─â de nutre╚Ťuri pentru sezonul rece. Dar, pentru rezultate optime, ╚Öi aceste culturi au nevoie de fertilizare, ├«n special cu azot.

Culturile furajere se pretează în mod special la fertilizarea cu îngrășăminte organice

Termenul de cultur─â furajer─â ├«nglobeaz─â o palet─â larg─â de combina╚Ťii. Acestea pot fi monoculturi, precum lucerna, trifoiul alb sau ro╚Öu, sau combina╚Ťii de diferite graminee ╚Öi, ├«n situa╚Ťia optim─â, combina╚Ťii de graminee ╚Öi leguminoase. Acestea din urm─â asigur─â un con╚Ťinut mai diversificat de elemente nutritive, constituind, totodat─â, ╚Öi o hran─â mai consistent─â pentru animale, cu un efort mai mic pentru gospodari, care, altfel, ar trebui s─â prepare ei diverse amestecuri.

├Än orice caz, culturile furajere au ╚Öi ele nevoie de fertilizare. ├Än caz contrar, solul va fi sec─âtuit. Asta cu at├ót mai mult, cu c├ót corpul plantei, dup─â recoltare este transportat de pe teren. Practic toate substan╚Ťele hr─ânitoare sunt luate de pe locul respectiv. ├Än aceste condi╚Ťii, de la an la an produc╚Ťiile devin tot mai sc─âzute, p├ón─â c├ónd ├«nceteaz─â cu totul.

Codul de bune practici agricole cuprinde ╚Öi c├óteva cifre referitoare la necesarul de nutrien╚Ťi pentru ob╚Ťinerea unei tone de furaje. ├Än tabelul urm─âtor v─â prezent─âm aceste cantit─â╚Ťi:

Cultura

Elemente nutritive

(în kg/tonă furaj)

Azot

Fosfor

Potasiu

Lucernă masă verde la începutul înfloririi

8

1,6

6,5

Trifoi roșu masă verde la începutul înfloririi

6,5

1,5

5,5

Iarbă de pajiști naturale

6,5

1,4

4,5

Golom─â╚Ť mas─â verde

6,0

1,7

8,3

Borceag (ov─âz + m─âz─âriche) mas─â verde

6,5

2,4

5,5

Porumb mas─â verde

3,0

1,7

4,5

Fân de lucernă începutul înfloririi

32,0

6,4

22,0

Fân de trifoi roșu începutul înfloririi

26,0

6,0

21,0

Fân de pajiște naturală

24,0

5,6

18,0

Fân de graminee perene cultivate

23,0

6,5

28,0

Fân de borceag (ovăz = măzăriche)

25,0

8,0

20,0

Fân de lucernă în amestec cu raigras

26,0

6,0

20,0

Pe baza acestor cifre se poate calcula necesarul de nutrien╚Ťi al culturii.

├Än cazul terenurilor pe care se ╚Öi scot animalele la p─â╚Öunat, trebuie ╚Ťinut cont ╚Öi de cantitatea de b─âlegar care r─âm├óne ├«n urma lor. Asupra modului ├«n care se face estimarea acesteia vom reveni pe larg ├«ntr-un articol viitor.

În concluzie, și pășunile și alte terenuri destinate producerii de furaje trebuiesc fertilizate, dar conform regulilor, astfel încât să nu poluăm apa!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: