Data publicării: 23 mai 2019

Am spus deja că mulcirea este un procedeu prin care putem păstra apa în sol mai mult timp și putem grăbi recoltarea cu una – două săptămâni. Pe de altă parte, am mai spus că, neaplicată corect, mulcirea organică poate genera poluarea apelor și răspândirea dăunătorilor. O soluție pentru a evita aceste inconveniente este mulcirea cu folie de plastic.

Culoarea foliei de mulcire determină efecte diferite

Mulcirea se poate realiza și prin acoperirea solului cu o folie, mată sau transparentă, găurită doar în locurile în care sunt plantate răsadurile. Folia se poate întinde manual sau mecanic. De asemenea, folia se poate amplasa peste sistemele de irigații prin picurare – ceea ce este situația ideală, sau se poate opta pentru stropirea peste folie, caz în care este necesară asigurarea unui bun drenaj.

În oricare dintre aceste situații, culoarea foliei are efecte deloc neglijabile. Folia neagră face ca sub ea, în zilele însorite, solul să atingă temperaturi destul de înalte. Desigur că toate buruienile vor fi distruse, dar e posibil ca și plantele de cultură să aibă de suferit.

Folia cu o față neagră și una argintie sau albă împiedică apariția buruienilor și asigură o temperatură constantă în sol în perioadele de arșiță, dar are un cost ridicat.

Folia transparentă incoloră asigură un excelent efect de seră, dar nu asigură distrugerea buruienilor la fel de bine ca cea neagră.

În sfârșit, folia transparentă gri este utilizată ca o soluție de compromis între cea neagră și cea transparentă. În prima parte a perioadei de creștere a plantei de cultură creează un bun efect de seră, iar apoi determină un mediu impropriu pentru dezvoltarea buruienilor.

În cazul folosirii foliei pentru mulcire, cultivatorul va trebui să folosească fertilizatori cu eliberare lentă înainte de aplicarea foliei sau să folosească fertirigarea, cu ajutorul instalației de irigare prin picurare. În orificiile făcute în folia de mulci se pot adăuga și îngrășăminte granulate, după transplantarea răsadurilor.

Mulcirea cu folie prezintă câteva dezavantaje. Primul dintre ele este legat de costuri. Totuși trebuie spus că prețul foliei este compensat în mare parte de scăderea cheltuielilor pentru erbicide, tratamente, fertilizare și irigare.

Un alt dezavantaj este acela că folia nu este biodegradabilă, așa că, la desființarea culturii, trebuie îndepărtată din teren.

În sfărșit, un al treilea dezavantaj, uneori foarte important, ține de aspectul estetic. O grădină cu folie de mulci nu va avea niciodată o imagine prea atractivă…

În concluzie, mulcirea cu folie, chiar dacă nu contribuie la aspectul idilic al culturilor, este un sprijin important împotriva poluării, prin reducerea cantității de îngrășăminte și erbicide aplicate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: