Data public─ârii: 28 noiembrie 2023

Aproximativ 735 de milioane de oameni se lupt─â cu foamea. Conform ultimului raport privind starea securit─â╚Ťii alimentare ╚Öi a nutri╚Ťiei ├«n lume (SOFI), publicat de cinci agen╚Ťii ale Na╚Ťiunilor Unite, comparativ cu anul 2019, num─ârul persoanelor care nu au acces la hran─â a crescut cu peste 122 de milioane. Aceste rezultate sunt atribuite pandemiei de COVID-19, conflictelor militare la nivel modial c├ót ╚Öi darorit─â conflictelor climatice repetate deja an de an.

Dac─â tendin╚Ťele continu─â a╚Öa, Obiectivul de Dezvoltare Durabil─â (ODD) de a pune cap─ât foametei p├ón─â ├«n 2030 nu va mai putea fi atins, avertizeaz─â Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â (FAO), Fondul Interna╚Ťional pentru Dezvoltare Agricol─â (IFAD), Organiza╚Ťia S─ân─ât─â╚Ťii (OMS), Programul Alimentar Mondial (PAM) ╚Öi Fondul Na╚Ťiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

De ce trebuie s─â fim mai responsabili fa╚Ť─â de resursele naturale?

Raportul din 2023 arat─â c─â ├«ntre 691 ╚Öi 783 de milioane de oameni au suferit de foamete ├«n 2022, astfel media este de aproximativ 735 de milioane de oameni. Reprezint─â o cre╚Ötere de aproximativ 122 de milioane de oameni fa╚Ť─â de 2019, ├«nainte de pandemia de coronavirus (COVID-19).

În timp ce cifrele oamenilor care suferă din cauza foametei, la nivel mondial, au rămas relativ stabile între 2021 și 2022, există încă multe regiuni din lume care se confruntă cu crize alimentare din ce în ce mai severe. În 2022 s-au înregistrat progrese în reducerea foametei în Asia și America Latină, dar această statistică a continuat să crească în Asia de Vest, Caraibe și toate subregiunile Africii. Africa rămâne cea mai grav afectată regiune, una din cinci persoane se confruntă cu foamea este mai mult decât dublul mediei globale.

├Än 2022 raportul eviden╚Ťiaz─â c─â aproximativ 29,6% din popula╚Ťia lumii, sau 2,4 miliarde de oameni, nu a avut acces constant la alimente. Dintre ace╚Ötia, aproximativ 900 de milioane de oameni s-au confruntat cu o insecuritate alimentar─â grav─â.

├Än acela╚Öi timp, accesul la hran─â s─ân─âtoas─â s-a deteriorat ├«n ├«ntreaga lume: peste 3,1 miliarde de oameni au avut greu acces la hran─â, iar 42% din popula╚Ťia lumii nu ╚Öi-au permis o diet─â s─ân─âtoas─â ├«n anul 2021. Aceasta reprezint─â o cre╚Ötere global─â de 134 de milioane de oameni ├«n compara╚Ťie cu situa╚Ťia de p├ón─â ├«n anul 2019.

Milioane de copii cu v├órsta sub cinci ani continu─â s─â fie subnutri╚Ťi: ├«n 2022, 148 de milioane de copii sub cinci ani (22,3%) au suferit de subnutri╚Ťie, 45 de milioane (6,8%) au fost abandona╚Ťi ╚Öi 37 de milioane (5,6%) erau supraponderali.

S-au ├«nregistrat progrese ├«n ceea ce prive╚Öte al─âptarea, 48% dintre sugarii cu v├órsta sub ╚Öase luni au beneficiat de al─âptare exclusiv─â, valorile sunt aproape de obiectivul stabilit pentru anul 2025. Cu toate acestea, vor fi necesare ac╚Ťiuni mai concrete ╚Öi mai concentrate, pentru a atinge obiectivele stabilite pentru anul 2030, privind subnutri╚Ťia.

Mai multe am─ânunte pute╚Ťi afla de la World hunger levels reach record high, affecting 735 million people – Fundaci├│n Antama (fundacion-antama.org)

Recomandările editorilor pe aceeași temă: