Data publicării: 15 octombrie 2019

Codul de Bune Practici Agricole se află în plin proces de revizuire. După ce Consorțiul alcătuit de specialiștii ICPA și cei ai USAMV București și-au spus părerea, acum noua variantă este supusă consultărilor publice. Până la data de 31 octombrie orice persoană interesată poate să-și expună părerea asupra modificărilor propuse. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.

Noi continuăm să vă prezentăm câteva dintre noutățile aduse.

Așa cum am arătat săptămâna trecută, au fost modificate atât perioadele de interdicție a aplicării îngrășămintelor, cât și cantitățile în sine.

În cazul în care planul de fertilizare nu se bazează pe un studiu agrochimic, cantitatea maximă de azot provenit din îngrăşăminte minerale care poate fi aplicată pe teren, în cazul în care nu se execută studii agrochimice, nu poate depăşi 130 Kg N-substanţă activă/ha/anagricol. La aceasta se poate adăuga maximum 170 kg N-substanţă activă/ha/an agricol din îngrăşăminte organice.

Fermierii care nu realizează studii agrochimice trebuie să întocmească un plan de fertilizare simplificat conform modelului de mai jos:

Bloc fizic nr. Parcela Cultura Planificat N Kg s.a./ha Îngrășăminte aplicate Data aplicării Total N Kg ha-1 Obs.
Organice Minerale
Nr. Supraf. ha Tip t/ha KgN ha-1 Tip Kg ha-1 KgN s.a. ha-1
                           
                           
                           

Despre modificările aduse în ceea ce privește modul de conversie a diferitelor tipuri de gunoi de grajd în azot substanță activă, precum și de alte noi prevederi, vom vorbi într-un material viitor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: