Data public─ârii: 13 noiembrie 2019

A╚Öa dup─â cum am anun╚Ťat deja, perioada de dezbatere public─â a noului Cod de Bune Practici Agricole (CBPA) a fost prelungit─â p├ón─â pe 15 noiembrie. Acest fapt demonstreaz─â importan╚Ťa pe care autorit─â╚Ťile care se ocup─â de modificarea sa o acord─â p─ârerilor celor chema╚Ťi s─â pun─â setul de reglement─âri ├«n aplicare. De aceea v─â ├«ndemn─âm s─â v─â exprima╚Ťi ╚Öi dumneavoastr─â sugestiile. Noi continu─âm s─â v─â prezent─âm prevederi din CBPA.

Gunoi de grajd mai uscat = risc mai mic de poluare

CBPA caut─â s─â explice c├ót mai bine diferen╚Ťele dintre tipurile de gunoi de grajd, astfel ├«nc├ót utilizarea lor s─â se fac─â c├ót mai eficient, iar poluarea apelor cu azot s─â fie evitat─â. Conform defini╚Ťiei, ÔÇ×gunoiul de grajd este un ├«ngr─â┼č─âm├ónt organic complet, con┼úin├ónd toate elementele nutritive necesare plantei. B─âlegarul este format din balega ┼či urina animalelor precum ┼či a┼čternutul lor dup─â ce acestea au fermentat ├«n platforma de b─âlegarÔÇŁ.

Gunoiul de grajd aduce ├«n sol toate substan┼úele hr─ânitoare, astfel c─â d─â sporuri de recolt─â la toate culturile, dar mai ales la plantele pr─â┼čitoare, care ├«l folosesc o perioad─â mai lung─â de timp.

Calitatea gunoiului de grajd depinde at├ót de balega ┼či de felul a┼čternutului din grajd, c├ót ┼či de felul cum este preg─âtit. B─âlegarul de cal este mai af├ónat, cel de vite cornute (vaci, boi, etc.) este mai apos ┼či mai s─ârac ├«n nutrien╚Ťi. B─âlegarul de oi este mai concentrat, mai bogat ├«n nutriente ┼či mai uscat. Porcii dau b─âlegar s─ârac ╚Öi apos.

Calitatea b─âlegarului depinde ┼či de v├órsta animalului. Animalele mature dau un b─âlegar mai concentrat ├«n azot.

A┼čternutul pe care-l primesc zilnic animalele influen┼úeaz─â ┼či el calitatea gunoiului de grajd. ├Än mod obi┼čnuit se folosesc ca a┼čternut paiele de gr├óu sau de orz. Se pot folosi ┼či cele de ov─âz sau de maz─âre, dar acestea pot fi ├«ntrebuin┼úate mai cu folos pentru nutre┼ú. ├Än regiunile de munte se poate ├«nlocui a┼čternutul de paie cu a┼čternut de frunze uscate sau de turb─â.

A┼čternutul absoarbe umezeala din b─âlegar ┼či urina animalelor. Pentru a m─âri capacitatea de absorb┼úie a paielor este bine s─â se pun─â ca a┼čternut paie tocate sau amestecate cu pleav─â. ├Än felul acesta, 100 kg de paie pot s─â absoarb─â 200-230 l de urin─â.

Ob╚Ťinerea unui gunoi de grajd c├ót mai uscat ajut─â fermierii s─â evite poluarea, c─âci reduce riscul scurgerilor de lichide, care se infiltreaz─â ├«n sol ╚Öi de acolo ├«n apa f├ónt├ónilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: