Data publicării: 24 octombrie 2019

Pentru că se apropie încheierea termenului până la care cei care doresc să își exprime părerea asupra modificărilor Codului de Bune Practici Agricole, continuăm să prezentăm cele mai importante modificări propuse. Părerea dumneavoastră, a fermierilor și gospodarilor care aplicați în practică aceste măsuri, contează foarte mult! De aceea vă îndemnăm să vă exprimați opinia asupra modificărilor propuse, utilizând mijloacele puse la îndemână AICI.

Depozitarea gunoiului în câmp, doar o excepție!

Una dintre cele mai importante modificări este aceea că depozitarea în câmp a gunoiului de grajd nu va mai fi permisă în aceleași condiții ca cele prevăzute în vechiul Cod. Doar prin excepție, și doar gospodarii care dețin până la cinci UVM, pot depozita gunoiul de grajd și în câmp, dar nu pentru mai mult de 180 de zile și nici mai târziu de momentul începerii perioadei de interdicție a aplicării îngrășămintelor.

În schimb, depozitarea în câmp a gunoiului de grajd compostat în vederea unei împrăștieri imediate este permisă, dar numai în limitele cantităţii ce urmează a fi folosită pe terenul pe care a fost adus. Acest gunoi de grajd trebuie să fi fost compostat pe platforme conforme, iar scopul depozitării nu trebuie să fie o alterntivă la depozitarea pe o platformă.

Deosebit de importantă este și prevederea care se referă la obligativitatea respectării CBPA. Până acum, respectarea Codului era obligatorie. De acum va deveni voluntară. În schimb, aplicarea măsurilor din Programul de Acțiune pentru Protecția Apelor împotriva Poluării cu Nitrați a Apelor din Surse Agricole va deveni obligatorie!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: