Data public─ârii: 18 februarie 2020

Pentru c─â se apropie cu pa╚Öi repezi vremea la care se vor ├«nfiin╚Ťa culturile ├«n spa╚Ťii neprotejate, continu─âm s─â prezent─âm ╚Öi c├óteva solu╚Ťii naturale de protec╚Ťie a culturilor. Astfel, cei care doresc, vor putea, ├«nc─â de la sem─ânat, s─â ├«╚Öi fereasc─â culturile de o mare parte dintre d─âun─âtori, f─âr─â a recurge la tratamente chimice, mai mult sau mai pu╚Ťin poluante.

Plantele se apără între ele

Un experiment f─âcut ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani ├«n sudul Rom├óniei a demonstrat, f─âr─â nici o ├«ndoial─â, c─â banalele crizanteme ac╚Ťioneaz─â ca un repelent eficient ├«mpotriva g├óndacului de Colorado. ├Äntr-o ferm─â a fost intercalat c├óte un r├ónd de crizanteme la fiecare patru r├ónduri de cartofi. Pe lotul astfel plantat s-a constatat dispari╚Ťia aproape ├«n totalitate a g├óndacilor de Colorado, fa╚Ť─â de lotul martor din vecin─âtate. Asta cu toate c─â nu s-a aplicat nici un fel de tratament, fa╚Ť─â de lotul-martor, unde au fost aplicate tratamente specifice. ├Än plus, ├«n lotul intercalat cu crizanteme, rarii g├óndaci v─âzu╚Ťi nu au depus ou─â!

La bilan╚Ť, lotul cultivat cu cartofi ╚Öi flori a dovedit ╚Öi o rentabilitate economic─â mai mare. Pe de o parte nu au existat pierderi produse de g├óndacul de Colorado, iar pe de alt─â parte, crizantemele au fost valorificate ╚Öi ele.

La fel de eficiente s-au dovedit apoi crizantemele cultivate între roșii și vinete, culturi care sunt și ele, adesea atacate de gândacul de Colorado.

Un alt experiment a fost făcut cu gălbenele (Calendula officinalis). Cultivate în apropierea roșiilor, ardeilor, salatei, verzei sau sfeclei, s-a dovedit că alungă cea mai mare parte dintre dăunători, chiar și din sol. În plus inhibă dezvoltarea unor specii de buruieni. Gălbenelele pot fi și ele valorificate, ba încă destul de bine. În timpul sezonului, pe măsură ce apar, se recoltează florile, iar la sfârșitul sezonului întreaga plantă. Utilizările sunt deosebit de variate, atât în cosmetică, cât și în medicină. Producătorii unor game de preparate cu acest specific plătesc bine pentru flori și plante de calitate!

Usturoiul, cultivat printre alte plante s-a dovedit a fi ╚Öi el un bun repelent pentru mai mul╚Ťi d─âun─âtori. Din p─âcate, perioada sa specific─â de dezvoltare ├«l face util doar pentru protejarea culturilor de ridichi de lun─â, salat─â de prim─âvar─â, spanac ╚Öi, par╚Ťial maz─âre.

├Än orice caz, folosirea acestor metode de combatere a d─âun─âtorilor garanteaz─â o protec╚Ťie total─â ├«mpotriva polu─ârii cu insecticide ╚Öi fungicide ╚Öi, pe deasupra, o calitate superioar─â a produselor ob╚Ťinute ├«n gr─âdin─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: