Data publicării: 8 aprilie 2022

Luna aprilie vine cu multe vești bune pentru locuitorii din mediul rural. Una dintre acestea a fost făcută publică chiar la începutul lunii, de către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Tánczos Barna. Acesta a anunțat că Guvernul României a aprobat bugetul Administrației Fondului de Mediu, care include și resursele financiare necesare implementării programului „Prima conectare la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare”.

Conectare gratuită pentru familiile defavorizate

„Am atins astfel încă un jalon din pilonul Tranziţia Verde, componenta Managementul apei din cadrul Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare, implementat de MMAP”, a declarat dl. Tánczos Barna. Domnia-sa a subliniat că acest program se adresează persoanelor vulnerabile și va contribui la un management mai sustenabil al resurselor de apă.

Programul privind conectarea populaţiei la reţelele de apă şi canalizare – „Prima conectare” – componentă în PNRR în valoare de 825 de milioane de lei, a fost creat „pentru a sprijini acele familii care, deşi au în faţa curţii posibilitatea de conectare la o reţea de apă şi canalizare, nu au făcut-o din diverse motive, de cele mai multe ori din motive sociale”, a mai subliniat ministrul.

Conform estimărilor preliminare, 88.400 de gospodării cu venituri modeste vor beneficia de racordare gratuită la rețelele de apă și canalizare deja existente.

Ghidul de finanţare pentru acest program va fi pus în dezbatere publică zilele următoare, iar în aprilie proiectul ar trebui să devină operațional. În principiu, familiile eligibile se vor adresa operatorului care gestionează serviciul de distribuire, iar acesta va realiza, gratuit pentru beneficiar, conectarea.

În cursul lunii aprilie, a mai precizat conducerea MMAP vor fi semnate și acordurile cu autoritățile publice care participă la implementarea Programului.

În acest fel se va rezolva și chestiunea infringementului pe care România îl are cu Uniunea Europeană. Conform obligațiilor asumate, românii ar trebui să fie branșați la sisteme centralizate de distribuție a apei și de canalizare în proporție de 80 – 90%.

Deocamdată, la rețelele de apă sunt racordați doar puțin peste 70%, iar la canalizare și mai puțini!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: