Data publicării: 16 decembrie 2021

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin Unitatea de Implementare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (CIPN), anunță câștigătorii concursului pentru elevi “Suntem SuperEroi” în cadrul campaniei naționale de conștientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, sub sloganul APĂR APA.

În ciuda contextului pandemic ce a îngreunat activitățile educaționale în întreaga țară, concursul s-a bucurat de un larg interes în rândul UAT-urilor beneficiare ale investițiilor cofinanțate de MMAP. Participanții au găsit atractive mecanismele de concurs ce au implicat activități online și offline, în principal parteneriate între generații, în scopul comun al protecției mediului și responsabilității civice.

Una dintre cele mai importante și așteptate probe din acest concurs a fost organizarea unei acțiuni de protecție a mediului în fiecare localitate participantă, documentată foto sau video de fiecare echipă participantă, formată din câte 10 elevi din ciclurile primar și gimnazial, alături de un profesor coordonator.

Echipele s-au întrecut în creativitate artistică și civică, fiecare din proiectele rezultate fiind unic și foarte important. Astfel, dintre cele 153 de echipe înscrise în prima etapă, juriul a avut o misiune foarte dificilă, aceea de a valida, apoi de a evalua cele 54 proiecte înscrise în Galeria finaliștilor disponibilă aici https://apanoastra.ro/suntem-supereroi/galerie-proiecte. Implicarea comunităților în inițiativă a fost pe măsură, votul publicului fiind decisiv în stabilirea câștigătorilor.

Cele mai active 10 echipe de SuperEroi ce s-au remarcat pe durata competiției provin din următoarele UAT-uri:

  • Dumbrăveni, jud. Suceava- Locul I
  • Sita Buzăului, jud. Covasna- Locul II
  • Cuza Vodă, jud. Călărași- Locul III
  • Dobrotești, jud. Teleorman
  • Scărișoara, jud. Olt
  • Răcăciuni, jud. Bacău
  • Hoceni, jud. Vaslui
  • Târgșoru Vechi, jud. Prahova
  • Ciceu, jud. Harghita
  • Cernat, jud. Covasna

Clasamentul integral este disponibil pe https://apanoastra.ro/suntem-supereroi/

Cele trei echipe de SuperEroi de pe podium vor primi laptopuri, tablete, respectiv seturi camping iar toți participanții validați în concurs vor primi diplome nominale și materiale promoționale și de conștientizare, ce confirmă contribuția lor importantă la misiunea de reducere a poluării apelor și mediului înconjurător.

Odată cu finalizarea concursului Suntem SuperEroi s-a încheiat și seria extragerilor de top players DROPLEX. Ajunsă la a șasea și ultima ediție, jocul educațional online DROPLEX a desemnat ultima serie de 10 câștigători ai premiilor constând în tablete electronice. Mai multe detalii sunt disponibile pe https://apanoastra.ro/droplex

Dacă pentru cei mici concursurile cu premii APĂR APA s-au încheiat cu multă veselie și premii pe măsură, adevărata provocare a lor, însă, abia începe. Misiunea protejării mediului nu se sfârșește niciodată, ci, dimpotrivă, nevoia de a responsabiliza cât mai multă lume în această direcție devine un obiectiv major pentru un viitor durabil.

De aceea, micii SuperEroi au predat ștafeta competițiilor pe teme de protecția mediului celor mari, părinți, frați, bunici. Aceștia pot participa la concursul “Fermier Responsabil” ce le oferă posibilitatea de a aprofunda noile acțiuni și reguli de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apei cu nitrați, dar și de a câștiga bonuri cadou pentru achiziționarea de materiale necesare construirii de platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd.

Concursul este în derulare, anunțarea câștigătorilor și decernarea premiilor fiind programate pentru luna aprilie 2022.

Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane, întrucât provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici, și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust, și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ și împrăștierea lui în perioadele de interdicție, când plantele nu consumă nitrații din compost. În acest fel, nitrații ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistență, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului și a apei freatice.