Data public─ârii: 23 iunie 2022

Una dintre problemele pe care le implic─â producerea unui compost de calitate este legat─â de timpul destul de lung necesar ob╚Ťinerii sale. ├Än continuare v─â prezent─âm c├óteva sfaturi ale speciali╚Ötilor pentru a accelera procesul, dar f─âr─â a altera calitatea ╚Öi, cel mai important, f─âr─â a produce poluare cu compu╚Öi ai azotului!

Solu╚Ťiile se g─âsesc ├«n fito-farmacii, dar ╚Öi ├«n gr─âdin─â

Prima modalitate de a accelera compostarea este s─â ad─âuga╚Ťi activatori de compost ├«n gr─âmada de gunoi, adic─â starteri. Ace╚Ötia sunt disponibili ├«n majoritatea fito-farmaciilor. Ele con╚Ťin tulpini speciale de bacterii aerobe care accelereaz─â descompunerea materiei organice. Acestea asigur─â raportul corect dintre carbon ╚Öi azot (C: N) ╚Öi regleaz─â temperatura din gr─âmada de compost.

O alt─â modalitate de a face compost rapid este de a turna preparate din plante pe gr─âmad─â. Cele mai bune rezultate se ob╚Ťin prin utilizarea plantelor de p─âp─âdie, ╚Öarpe ╚Öi mu╚Öe╚Ťel. Preg─âtim decocturi, infuzii sau extracte din aceste plante.

  • decoct de mu╚Öe╚Ťel: Se fierb 2 linguri de flori de mu╚Öe╚Ťel uscate ├«n 1 litru de ap─â. Dup─â r─âcire, se strecoar─â solu╚Ťia ╚Öi se ud─â din c├ónd ├«n c├ónd gr─âmada de compost pe tot parcursul verii.
  • extract de p─âp─âdie: peste 15-20 g de plante uscate sau 150-200 g de plant─â de p─âp─âdie proasp─ât─â (├«mpreun─â cu r─âd─âcina ╚Öi floarea) se toarn─â 1 litru de ap─â ╚Öi se las─â 24 de ore. Se toarn─â lichidul pe gr─âmad─â ├«mpreun─â cu resturile de plante. Folosim extract de p─âp─âdie ├«n toamn─â.

O alt─â solu╚Ťie este de a ├«nmuia noua gr─âmad─â de compost cu o solu╚Ťie apoas─â de compost mat cu ad─âugarea de ├«ngr─â╚Ö─âminte azotate. Pentru a-l prepara, amesteca╚Ťi por╚Ťia colectat─â de compost mat cu ap─â ├«ntr-un raport de 1: 7 ╚Öi l─âsa╚Ťi-o timp de 12 ore, amestec├ónd solu╚Ťia din c├ónd ├«n c├ónd. Chiar ├«nainte de a ad─âuga solu╚Ťia la gr─âmad─â, ad─âuga╚Ťi o doz─â de ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt, de exemplu, sulfat de amoniu.

De asemenea, putem adăuga râme colectate din grădină în compostoarele închise din plastic.

Rezultatul muncii acestor animale mici sunt tuneluri forate ├«n gr─âmada de compost, datorit─â c─ârora oxidarea acestuia cre╚Öte. Aceasta limiteaz─â fermenta╚Ťia anaerob─â nefavorabil─â care duce la putrezirea reziduurilor organice, ceea ce duce la un miros acru nepl─âcut. Mai mult, r├ómele m─ân├ónc─â doar reziduuri de plante moarte, care, ├«n tractul lor digestiv, sunt transformate ├«n agregate de sol gata cu un pH de 6,5-7,5. Produsul ob╚Ťinut ├«n urma activit─â╚Ťii r├ómelor este a╚Öa-numitul vermicompost sau biohumus. Este cea mai bun─â form─â descompus─â de compost.

├Än concluzie, un compost de calitate se poate ob╚Ťine ╚Öi rapid, atunci c├ónd se folosesc mijloace inteligente!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: