La reuniunea grupului de fermieri, în cadrul rețelei de transfer de cunoștințe organizată de proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, am stat de vorbă în comuna Popricani, județul Iași, cu dl. Mihai Craiu, fermier participant la discuții.
– Domnule Craiu, ce fermă aveți?
– Am și 20 de hectare de pășune și 8 vaci momentan, trecute la APIA. În total am avut anul ăsta 20 de vaci care pășunau pe islaz, din care am vândut.
– Și cum merge treaba?
– Am vițeii care sunt de la vacile acestea și în rest cumpăr din sat. Cumpăr animalele, le cresc și apoi le vând la abator. Este o fermă de familie, împreună cu soția. Nu avem angajați și ne descurcăm așa. Nici nu sunt oameni de angajat, se găsesc foarte greu. Angajați găsești doar de o zi, două, dar pe perioadă mai lungă nu sunt.
– Și veniturile din această activitate vă ajung pentru trai?
– Da, trăim decent, toată familia. Se poate trăi din agricultură, numai să vrei. Mă ocup din 2017 cu animale, dar m-am ocupat și înainte. Am dat ferma pe care o aveam băiatului și mă ocup de animale acum. El se ocupă de cultură mare, are teren în arendă. Sunt mulțumit că a rămas aici și că îi place ce face.
– Vă gândiți și la dezvoltare?
– Ne gândim dar, de exemplu, pământ nu se mai găsește la noi în zona. Tot pământul este luat în arendă și lucrat. Ce mai are băiatul meu și lucrează sunt 30 de hectare.
– Și pe partea de animale?
– Ca să crești animale îți trebuie pășune, altfel nu rentează. Este islazul comunal, dacă nu ai pământ, dar eu am pășunea mea și mă descurc mai bine. A fost a altcuiva, care a lăsat-o și am preluat-o eu. Deși pare simplu să crești numărul de animale, trebuie să te limitezi la mâncarea pe care o ai. Poți să cumperi mâncare, dar nu îți convine. La 80 de bani, 1 leu kilogramul, cum e acum, nu îți convine. Toamna trecută a fost mai ieftin. La 1 leu kilogramul, ca să dai, când te duci să îl vinzi la abator, constați că nu îți scoți munca.
– Fonduri ați accesat?
– Încă nu, acum aș vrea. Am luat legătura cu un consultant, să văd ce posibilități sunt.
– Ce părere aveți despre poluarea apei cu nitrați?
– Mi se pare o problemă gravă și este bine că se discută despre aceasta. Cred că destul de mulți fermieri încă nu știu de această poluare și nici despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a o opri.