Data publicării: 8 septembrie 2020

Una dintre cele mai moderne tehnologii, din ce în ce mai utilizată și de către fermierii noștri, o reprezintă microstațiile de tratare a apelor uzate. Acestea sunt ușor de instalat, nu necesită o întreținere specială și funcționează absolut automat. Un alt avantaj, deloc neglijabil în contextul modificărilor climatice, este acela că permite refolosirea apei, pentru udarea culturilor.

Apă reziduală curată, chiar și în ferme izolate

În linii mari, o microstație de tratare funcționează la fel ca una industrială, dar cu fluxuri mai reduse. Într-o primă fază, apa este colectată într-un bazin de decantare, unde are loc reținerea substanțelor solide în suspensie și a celor sedimentabile. În acest compartiment, substanțele decantate sunt în continuare supuse descompunerii anaerobe. Din zona de decantare, apa pre-epurată mecanic curge printr-un preaplin în bazinul de activare unde are loc epurarea biologică. În partea inferioară a acestui bazin este amplasat, de obicei, și un sistem de aerare cu bule fine, care furnizează oxigenul necesar bacteriilor care consumă compușii organici din apa uzată. În final, apa rezultată se încadrează în standardele de calitate ale unei ape ce poate fi folosită pentru udarea culturilor, de exemplu.

În ceea ce privește nămolul rezidual din compartimentul de decantare, acesta poate fi utilizat pentru îmbunătățirea calității solului, fiind bogat în substanțe nutritive. Oricum, cantitățile rezultate sunt mici.

Capacitatea de tratare a stației trebuie corelată cu cantitatea de apă utilizată. Dacă este depășită capacitatea instalației, epurarea nu se va mai face la parametrii normali! De aceea e preferabil ca stația să fie ușor supradimensionată față de consum.

În zonele unde realizarea unor rețele comunale de canalizare nu este posibilă, microstațiile de tratare reprezintă soluția perfectă pentru a recicla apele uzate din gospodărie.

În concluzie, există soluții pentru a păstra curățenia apei din fântână, oriunde ne-am afla!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: