Data publicării: 4 iulie 2019

Inundațiile sunt una dintre calamitățile cu care mulți dintre români s-au confruntat în ultimii ani. Dar nu numai România este supusă capriciilor vremii, ci și alte țări europene. Pentru a reduce impactul acestor dezastre, un consorțiu alcătuit din 23 de parteneri din 12 țări europene, printre care și Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), s-au implicat într-un proiect care caută metode de a împiedica sau de a reduce amploarea inundațiilor.

Poldere de testare pentru diguri mobile și hidrobaraje

La aproximativ 35 km de capitală, în localitatea Făcău, ANAR a amenajat două poldere de testare. Practic, acestea constau în niște bazine naturale, inundabile cu apa provenind din acumularea Făcău. Scopul lor este acela de a permite testarea în condiții apropiate de realitate a unor tipuri diferite de diguri mobile și a hidrobarajelor împotriva viiturilor.

Deasemenea, aceste poldere mai permit și testarea unor tehnici și proceduri de intervenție. Avantajele oferite de aceste construcții constau în faptul că se pot simula inundații de diferite amplitudini fără a afecta ecosistemele sau viața normală a comunităților.

Concret, au fost amenajate două incinte închise cu diguri, pe terenuri cu pante diferite. Digurile sunt realizate din argilă, extrasă dintr-o carieră locală. Pe exterior sunt protejate de un strat de vegetație gros de 10 cm, iar la interior sunt căptușite împotriva eroziunii cu saltele realizate dintr-un material special.

Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului B.R.I.G.A.I.D. – BRIDGING THE GAP FOR INNOVATIONS IN DISASTER RESILIENCE, din cadrul programului Horizon 2020, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 7,8 milioane euro.

Liderul de proiect este Delft University of Technology (Olanda), căruia i s-au alăturat alți 22 de parteneri.

Principalul obiectiv al proiectului este de a găsi mijloace și de a crea dispozitive cu care viiturile de pe râuri să poată fi stăvilite, astfel încât să se poată împiedica revărsarea apelor în zonele locuite.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: