Data publicării: 15 ianuarie 2020

Calitatea apei folosită în gospodărie este, așa cum am arătat în repetate rânduri, una deosebit de serioasă. În legislația românească, sunt stabilite limite pe care indicatorii de calitate a apei nu trebuie să le depășească. O etapă în procesul de tratare a apelor din gospodărie o constituie dezinfecția.

Calculul necesarului de clor, prevăzut în norma legală!

Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, modificat și actualizat prin HG 741/2016 stabilește Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Capitolul III al acestui act normativ este intitulat „Norme de igienă pentru fântâni publice și individuale folosite la aprovizionarea cu apă de băut”.

Încă din primul articol al acestui capitol se precizează că „apa din fântână, pentru a fi folosită în scop potabil, trebuie să corespundă calitativ reglementărilor în vigoare pentru apa potabilă”. Așadar, nu există nici un loc pentru interpretări sau excepții.

Conform prevederii legale, dezinfecția fântânii se face cu substanțe dezinfectante care au aviz sau autorizație emisă de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Acestea pot fi găsite, în general, în majoritatea farmaciilor din țară, precum și în marile magazine destinate produselor de casă și grădină.

După dezinfecție, calitatea apei trebuie să corespundă condițiilor de calitate prevăzute de legislația în vigoare.

Substanța clorigenă folosită pentru dezinfecție trebuie să aibă specificat conținutul în clor activ. Cantitatea de substanțănecesară pentru dezinfecția apei variază în funcție de cantitatea de clor activ care trebuie realizată și care depinde de gradul de poluare a fântânii.

În conformitate cu actul normativ citat, calculul necesarului de substanță pentru dezinfecție se face în funcție de diametrul fântânii, de înălțimea coloanei de apă și de concentrația în clor a produsului folosit. Modul exact de calcul este prezentat amănunțit în Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, modificat și actualizat prin HG 741/2016.

De exemplu, pentru a dezinfecta un metru cub de apă sunt necesare 20 de grame de produs cu o concentrație de 25%.

Orice specialist al unei Direcții de Sănătate Publică sau chiar și un farmacist vă poate ajuta să efectuați calculul, dacă îi veți oferi datele despre caracteristicile fântânii.

În concluzie, dezinfectarea fântânilor este o operațiune ușor de realizat. În schimb, neglijarea ei poate avea consecințe foarte grave asupra tuturor celor ce se aprovizionează din sursa respectivă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: