Data publicării: 26 mai 2020

Așa cum am arătat în numeroase rânduri, gunoiul de grajd reprezintă o resursă foarte valoroasă. De-a lungul vremii, a fost utilizat ca un îngrășământ cu numeroase valențe, menit a da nutrienții necesari culturilor cărora le este aplicat. Cercetările din ultimele decenii au dovedit, însă, că aceasta este doar una dintre utilizările posibile.

Metanizarea gunoiului de grajd, subiect al Protocolului de la Kyoto

După intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, s-au stabilit ţinte de atins în vederea reducerii emisiei de gaze cu efect de seră. În acest context, se pare că simpla administrare a dejecţiilor animale pe terenuri agricole are o alternativă mult mai economică, prin fermentarea lor în scopul producerii de biogaz şi, abia apoi, administrarea lor pe terenuri agricole.

S-ar putea pune întrebarea de ce instalaţiile de biogaz reduc emisia de CO2, când, de fapt, gunoiul oricum este descompus la CO2, CH4 şi NO2, în lagunele de colectare ale dejecţiilor, în gropile de gunoi sau în instalaţiile de biogaz. Diferenţa constă în proprietăţile amestecurilor de gaze care sunt eliberate în atmosferă, prin diferitele metode de gestionare a dejecţiilor.

Metodele convenţionale de tratare a dejecţiilor, în aer liber, eliberează toate gazele rezultate direct în atmosferă. În schimb, prin fermentarea dejecţiilor pentru captarea de metan (CH4) în instalaţii de biogaz, acesta se arde pentru a produce electricitate, sau pentru nevoi gospodăreşti. Rezultatul arderii metanului este CO2 şi apă. Cum metanul are un efect de seră de 21 de ori mai mare decât CO2, acesta va fi rezultatul net al reducerii efectului de seră pentru o instalaţie de biogaz.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: