Am pătruns într-un nou an. Fie ca acesta să fie unul cu adevărat bun, să ne aducă pacea, belșugul și bucuriile pe care și le dorește fiecare!
Dar norocul și-l mai face și omul, spune o veche vorbă românească. La fel, împlinirea dorințelor ține în mare parte și de calea pe care mergem. Acest lucru este valabil chiar și în privința sănătății!
Schimbarea vine de la fiecare
Cum e obiceiul, la început de an se fac planuri. Dar aceste planuri au șanse mai mari de reușită dacă sunt bazate pe principii sănătoase și pe date realiste. Astfel încât reamintim câteva realități de care ar trebui să ținem cont în proiectele noastre.
Starea mediului înconjurător, sub toate aspectele sale, este direct legată de calitatea vieții. Ca atare, o viață sănătoasă și plăcută depinde direct de curățenia mediului. În ultimii ani, atât în Uniunea Europeană, cât și la nivel global, au fost lansate și sunt în derulare numeroase programe pentru reducerea poluării și refacerea calității aerului, restaurarea ecologică a unor anumite zone sau bazine hidrografice, etc. Dar, indiferent cât de bine ar fi gândite programele, cât de precise ar fi calculele pe care sunt bazate, simpla lor existență nu rezolvă nimic. Planurile devin cu adevărat eficiente doar atunci când oamenii lucrează, împreună, cu dorința adevărată de a le transpune în realitate!
A păstra un mediu sănătos, a-l reface acolo unde este posibil, e o datorie pe care o avem față de copiii noștri. Iar fiecare dintre noi poate face ceva în acest sens!
Cele mai importante schimbări trebuie să vină de la noi înșine. E mai simplu să nu produci murdărie, decât să te apuci pe urmă să faci curățenie. E un mod de a gândi care, odată adoptat de fiecare, ar putea da rezultate incredibile. Dacă fiecare dintre oameni și-ar fixa ca obiectiv să nu mai risipească niciun fel de resurse – fie că este vorba despre hrană, energie sau diverse materiale – să reutilizeze ceea ce rămâne ca deșeu din alte părți – cum este cazul gunoiului de grajd, folosit ca îngrășământ sau sursă de energie – iar ceea ce nu poate refolosi să colecteze separat și să predea centrelor de reciclare, multe programe de mediu n-ar mai fi trebuit gândite.
În concluzie, vă rugăm să nu uitați că schimbarea vine, în primul rând de la noi. În plus, fiecare este o rotiță din mecanismul uriaș care poate reface mediul înconjurător – aer, apă sol, biodiversitate etc – sau, dimpotrivă, îl poate distruge. Depinde doar de modul în care alegem să trăim respectând un set de reguli și valori.
Iar alegerea ar trebui să fie doar una!