Data publicării: 17 decembrie 2019

Așa cum deja am arătat, în timpul sezonului rece riscul de poluare cu azotați a cursurilor de apă poate fi, în multe cazuri, mai crescut decât în celelalte anotimpuri. O serie de cauze țin și de nerespectarea de către gospodari a unor reguli simple, care până la urmă țin de bun-simț.

Depozitarea la întâmplare a gunoiului de grajd – sursă majoră de probleme

În ultimii ani s-a întâmplat adesea ca în lunile de iarnă, după perioade ceva mai lungi de zăpezi și îngheț, la stațiile de captare a apei să apară probleme legate de conținutul crescut de azotați.

Problema este una foarte complexă și cu implicații multiple. Fără doar și poate, unul dintre motivele pentru care se petrece acest lucru, este neglijența sau lipsa de cunoaștere a pericolului poluării de către unii gospodari. Mai mult, autoritățile locale trebuie să urmărească modul de depozitare a dejecțiilor de la animale, provenite din gospodăriile populației, de foarte multe ori neinformată despre pericolele de poluare a solului și apelor. Din cauza zăpezii, care troienește drumurile către platformele de depozitare a gunoiului de grajd, unii fermieri lasă bălegarul pe unde nimeresc. Dezghețurile care apar brusc, mai ales atunci când sunt urmate de ploi, produc adevărate catastrofe. Torenții mai mari sau mai mici formați antrenează gunoiul de grajd direct spre cursurile de apă din vecinătate, cu tot cu poluanții conținuți. Și, din nefericire, așa ajung să se producă poluările „spot”, caracterizate de creșteri bruște ale concentrațiilor de substanțe poluante, mai ales azot.

Depozitarea la întâmplare a gunoiului de grajd este o încălcare gravă a prevederilor legale, iar persoanele care fac acest lucru sunt pasibile de amenzi usturătoare. Mai ales pentru că, așa cum tocmai am arătat, în sezonul rece efectele nocive ale unei astfel de abateri pot fi mult potențate de condițiile de mediu.

În concluzie, indiferent de starea vremii sau, mai bine spus, cu cât vremea este mai rea, gunoiul de grajd trebuie depozitat în condiții corespunzătoare. Doar așa putem păstra apele curate, pentru binele nostru comun!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: