Data publicării: 16 decembrie 2019

Deși poate părea absurd, în timpul sezonului rece riscul de poluare a cursurilor de apă de suprafață cu azot și fosfor proveniți din gunoiul de grajd este, de multe ori, mai crescut decât în celelalte sezoane. Motivele sunt de două feluri. Unele țin de factorii concreți, de mediu, iar altele țin de firea umană.

Dezghețul brusc, cauză de emisii masive de poluanți

În timpul sezonului rece, de cele mai multe ori gunoiul de grajd depozitat în câmp îngheață și rămâne astfel timp de mai multe săptămâni. Chiar dacă fermentația încălzește interiorul grămezii de gunoi, atunci când este depozitat în aer liber și temperatura este destul de scăzută, „crusta” înghețată de deasupra nu permite poluanților să iasă în afară. În consecință, aceștia se adună în interiorul grămezilor de gunoi. Imediat ce temperatura crește și crusta exterioară se topește, se revarsă în mediu. Iar cum iarna de obicei acest proces este însoțit și de topirea unor cantități importante de zăpadă, scurgerile sunt conduse spre apele curgătoare din zonă. Fiind vorba despre cantități crescute, acumulate în timp, efectul este însemnat și se traduce prin creșteri bruște a gradului de poluare.

În afară de aceasta, aflându-ne în sezonul rece, nu există plante sau microorganisme care să metabolizeze compușii de azot și fosfor levigați. Ca atare, aceștia rămân în forma inițială și se depun în mâlul din albie, constituind depozite însemnate. În primăvară, pe măsură ce cresc temperaturile, constituie o importantă sursă de hrană pentru alge și bacterii, contribuind la eutrofizarea exagerată a apelor de suprafață, cu toate efectele ei catastrofale.

Procesul descris mai sus poate fi lesne evitat dacă și pe parcursul sezonului rece sunt respectate regulile de depozitare a gunoiului ce se aplică și în celelalte anotimpuri. Așa se pot păstra curate apele tot timpul anului!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: