Data publicării: 27 mai 2019

Așa după cum faptele au demonstrat-o, câteodată, din diferite cauze, apele de suprafață sunt grav poluate. În aceste situații este foarte important să se intervină cât mai repede și cât mai eficient.

Viteza de intervenție – un factor crucial

Caracteristic în cazul poluării apelor de suprafață, mai ales al celor curgătoare este faptul că unda de poluare se deplasează rapid. De aceea, unul dintre factorii care determină eficiența intervenției îl constituie viteza cu care fenomenul este sesizat și serviciile de intervenție sunt alertate. De aceea, primul lucru care trebuie făcut în momentul în care cineva constată producerea unei poluări a unei ape, curgătoare sau stătătoare, este să alerteze autoritățile. Cel mai indicat este ca incidentul să fie sesizat la dispeceratele bazinale ale Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) sau la dispeceratul central, care poate fi contactat la numărul de telefon 021 310 35 26 sau la adresa de e-mail dispecer@rowater.ro. Persoana care contactează dispeceratul trebuie să fie pregătită să transmită poziția exactă a locului în care s-a produs evenimentul, precum și cât mai multe date referitoare la ceea ce se petrece: substanțe, pelicule sau alte fenomene ce se manifestă la suprafața apei, mirosuri specifice sau anormale, degajări de gaze, mortalitate piscicolă, afectarea malurilor, etc.

Situațiile despre care vorbim pot fi sesizate și la numărul unic de urgențe 112, dar dispeceratul va contacta, la rândul său, tot „Apele Române”, care este prima instituție abilitată să evalueze situația și să intervină cu metodele și mijloacele cele mai potrivite.

În concluzie, orice cetățean responsabil trebuie să anunțe situațiile anormale apărute pe apele de suprafață la dispeceratele zonale sau la dispeceratul național ANAR!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: