Data publicării: 2 iulie 2020

Începutul campaniei de vară este unul dintre momentele în care agricultorii încep să lucreze laolaltă, în grupuri mai mari. De obicei, acesta este un prilej de bucurie, de socializare. Din păcate, în contextul actual, creat de pandemia de COVID-19, lucrurile stau diferit.

SARS-CoV-2 nu ține cont de relaxarea administrativă

Cu toate că dispozițiile în vigoare nu sunt la fel de limitative ca cele din timpul campaniei de primăvară, aceasta nu înseamnă că pericolul este mai mic. O dovedește numărul de îmbolnăviri, care a revenit la niveluri apropiate celui din lunile martie și aprilie, la puțină vreme după relaxarea măsurilor de izolare.

Nu trebuie uitat că virusului SARS-CoV-2 nu îi pasă de măsurile administrative. Transmiterea lui se realizează prin intermediul picăturilor de salivă sau de secreții respiratorii și oftalmice ale persoanelor bolnave. Singura cale de a nu ne îmbolnăvi este de a nu lua contact cu acestea.

În concluzie, pentru binele propriu, ca și pentru sănătatea familiilor noastre, trebuie respectate cu strictețe normele de igienă și regulile de protecție. Distanța minimă de 1,5 – 2 metri între persoane trebuie și ea respectată. Portul măștii în spațiile închise, ba chiar și în exterior, atunci când distanța între persoane nu poate fi menținută, trebuie să devină un reflex.

Spălatul pe mâini, cât mai des, cu apă și cu săpun, este obligatoriu imediat ce venim de afară. De fapt, ideal ar fi să limităm deplasările în afara gospodăriei, la fel ca și contactul cu persoanele din afara familiei, la strictul necesar.

În ceea ce privește activitatea specifică în ferme, este obligatorie dezinfectarea cel puțin zilnică a interiorului utilajelor atunci când sunt deservite de un singur operator sau înainte de preluarea schimbului, când sunt operate în ture de mai multe persoane.

De asemenea, în magazii, birouri, depozite sau alte spații închise din ferme se vor purta obligatoriu măști. Este de dorit ca în ferme accesul să fie restricționat, astfel încât să intre cât mai puține persoane. Șoferii mașinilor care vin să încarce sau să descarce produse este mai bine să nu coboare din vehicule. Pe cât posibil este recomandat să se renunțe la actele pe hârtie și să se folosească cele în format electronic.

În fine, în ferme în care se asigură și masa angajaților, porțiile trebuie să fie servite individual, evitând servirea în spații închise. Ideal ar fi să se apeleze la serviciile firmelor de catering, care să livreze porțiile ambalate individual, astfel încât să poată fi consumate cu ușurință, în curte sau alte spații deschise. La fel băuturile, care ar trebui să fie îmbuteliate, iar sticlele ori dozele să fie spălate sau dezinfectate de către fiecare înainte de a fi consumate.

În concluzie, responsabilitatea asupra evitării îmbolnăvirii ne revine fiecăruia dintre noi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: