Data publicării: 1 martie 2023

1 Martie sau Mărțișorul este una dintre cele mai populare sărbători în țara noastră. Considerat ca prima zi de primăvară, este și ocazia de a dărui tradiționalul șnur împletit în alb și roșu, însoțind o multitudine de obiecte simbolice.

Un obicei cu origini străvechi

Acest obicei este întâlnit și practicat în tot spațiul balcanic, ceea ce ne poate duce cu gândul că ar putea fi de origine tracică. Dar nimeni nu știe cu adevărat, cert este că originea să se pierde în negura vremurilor!

Arheologii au descoperit șiraguri de pietricele mici, vopsite în alb și roșu și înșirate pe șnururi, realizate acum mai multe mii de ani. Interpretarea lor a fost că roșul ar reprezenta vitalitatea femeii, iar albul înțelepciunea masculină. Împletirea lor simbolizează inseparabilitatea lor în mersul lumii.

Conform unor legende, albul reprezintă ghiocelul, iar roșul sângele, fie al Primăverii, care s-a rănit la deget scoțând ghiocelul din zăpadă, fie al voinicului ce a răpus zmeul care furase primăvara. Și încă alte sute de legende găsesc explicația simbolului…

Cert este că mărțișorul se oferă în prima zi a lui Martie. La noi este oferit de bărbați femeilor dragi din viața lor. Dar în unele zone din Bulgaria și Serbia bărbații sunt cei ce-l primesc…

După ce se poartă o vreme la gât sau la mână, perioada variind iarăși, în funcție de zonă, de la aproximativ o săptămână la toată luna, se leagă într-un pom sau în coarnele unui animal ori se aruncă pe casă.

Ceea ce este important, este faptul că venirea primăverii oferă un prilej de bucurie și o ocazie de a ne apropia unii de alții. De multe ori, delicatele șnururi alb-roșii au puterea de a transmite mult mai multe decât vorbele ar putea spune!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: