Data publicării: 12 decembrie 2019

În sezonul rece, regulile privind colectarea și depozitarea gunoiului de grajd trebuie aplicate cu o și mai mare strictețe decât în celelalte anotimpuri. Aceasta pentru că, deși aparent riscul de poluare ar fi mai redus, în realitate se întâmplă altfel.

Dezghețul brusc poate produce poluări grave

În timpul sezonului rece, mai ales atunci când totul este înghețat și stratul de zăpadă este gros, mulți fermieri sunt tentați „să lase garda jos” în ceea ce privește managementul gunoiului de grajd. De aceea, nu îl mai depozitează pe platformele special amenajate sau nu îl mai transportă la locurile de colectare. Ei se bazează pe faptul că temperaturile scăzute vor opri descompunerea gunoiului. Nimic mai greșit! Poate la suprafață, în aparență există un strat unde nu se întâmplă nimic. Dar, în interiorul grămezii, fermentația are loc și toate lichidele rezultate se infiltrează în sol. Nitrații rezultați pot ajunge în pânza freatică și, de acolo, în apa din fântânile învecinate.

În cazul unui dezgheț brusc, fenomen des întâlnit în ultimii ani, lucrurile stau și mai rău. Mustului scurs din grămada de gunoi depozitat necorespunzător i se va adăuga și umezeala provenită din atmosferă, accelerând rata de transport a nitraților în pânza freatică. Ca atare, o grămadă de gunoi de grajd lăsată în ger, într-o curte, lângă grajd, direct pe pământ sau pe zăpadă se poate transforma rapid într-o adevărată bombă ecologică!

În concluzie, la începutul perioadei de interdicție a împrăștierii gunoiului de grajd, gospodarii trebuie să se asigure că au un loc unde să îl poată depozita, respectând toate prevederile Codului de Bune Practici Agricole. Apoi, când vine zăpada, una dintre primele priorități trebuie să fie accesul ușor spre zonele de colectare și depozitare.

Nu uitați: un singur episod de poluare masivă poate zădărnici eforturile depuse mult timp pentru a evita poluarea cu nitrați a apei din fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: