Data public─ârii: 14 mai 2019

A╚Öa cum am ar─âtat ├«n repetate r├ónduri, azotul reprezint─â, ├«n acela╚Öi timp, o resurs─â indispensabil─â pentru practicarea agriculturii, dar ╚Öi o surs─â major─â de poluare pentru apele subterane ╚Öi de suprafa╚Ť─â.

Directiva ÔÇ×Nitra╚ŤiÔÇŁ ├«nt─ârit─â de Rezolu╚Ťia ONU

├Än luna martie a acestui an, ├«n cea de-a patra sesiune, Adunarea Na╚Ťiunilor Unite din cadrul Programului pentru Mediu al ONU a adoptat o rezolu╚Ťie care vizeaz─â identificarea ╚Öi promovarea unor c─âi de reducere a polu─ârii cu azot la nivelul ├«ntregii Planete.

Pornind de la acceptarea faptului c─â produc╚Ťia global─â de plante din lume ╚Öi securitatea alimentar─â mondial─â sunt dependente de utilizarea azotului ╚Öi fosforului, dar ╚Öi c─â utilizarea global─â a azotului la nivel mondial este extrem de ineficient─â, cu peste 80% din azotul utilizat pierdut ├«n mediul ├«nconjur─âtor, rezolu╚Ťia stabile╚Öte ca necesar─â dezvoltarea unor noi direc╚Ťii de ac╚Ťiune pentru reducerea acestei polu─âri.

Adunarea general─â a solicitat Directorului executiv al Programului ONU pentru Mediu s─â ia ├«n considerare constituirea unui mecanism interguvernamental de coordonare, la nivel global, pentru o colaborare privind modul de management al azotului. De asemenea, ├«n colaborare cu alte organisme specializate ale ONU, ├«n special Organiza╚Ťia pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â (FAO), s─â sprijine explorarea op╚Ťiunilor pentru o mai bun─â gestionare a azotului. ├Äntre ele, foarte important─â este considerat─â dezvoltarea schimburilor de informa╚Ťii referitoare la bunele practici, metodele de evaluare ╚Öi tehnologiile de recuperare a azotului ╚Öi a altor nutrien╚Ťi.

Una dintre cele mai importante condi╚Ťii a ├«mbun─ât─â╚Ťirii situa╚Ťiei privind gestionarea azotului este considerat─â a fi con╚Ötientizarea importan╚Ťei acestei chestiuni at├ót de c─âtre factorii de decizie, c├ót ╚Öi de c─âtre fermieri.

Viitoarele programe de ac╚Ťiune trebuie s─â aib─â la baz─â programele deja existente la nivel regional, interguvernamental ori la alte niveluri.

Prin aceast─â rezolu╚Ťie, Programul Na╚Ťiunilor Unite pentru Mediu este obligat s─â pun─â la dispozi╚Ťia tuturor statelor informa╚Ťiile existente referitoare la managementul durabil al azotului, iar toate abord─ârile acestei probleme vor trebui s─â fie bazate pe dovezi ╚Ötiin╚Ťifice.

├Än concluzie, problema gospod─âririi azotului, a reducerii polu─ârii cu nutrien╚Ťi, a fost recunoscut─â ca o amenin╚Ťare la nivel global, care nu poate fi rezolvat─â dec├ót prin colaborarea tuturor statelor Lumii! ├Än ceea ce prive╚Öte Rom├ónia, aceast─â rezolu╚Ťie nu face dec├ót s─â ├«nt─âreasc─â juste╚Ťea aplic─ârii Directivei ÔÇ×Nitra╚ŤiÔÇŁ a Comisiei Europene.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: