Data public─ârii: 6 august 2019

Pentru a putea p─âstra apa curat─â e nevoie de cunoa╚Ötere ╚Öi de educa╚Ťie. C─âci dac─â oamenii nu vor pricepe de ce anumite lucruri trebuie f─âcute, iar altele sunt interzise, atunci este pu╚Ťin probabil c─â vor respecta regulile.

Pornind de la acest principiu de bun-sim╚Ť, ├«n cadrul Proiectului ÔÇ×Controlul integrat al polu─ârii cu nutrien╚ŤiÔÇŁ se dezvolt─â re╚Ťeaua na╚Ťional─â de transfer de cuno╚Ötin╚Ťe ├«ntre fermieri.

11 ghiduri specializate la îndemâna fermierilor

Pentru c─â este mai u╚Öor s─â urmezi ni╚Öte c─âi deja b─âtute, re╚Ťeaua de transfer de cuno╚Ötin╚Ťe are la baz─â schimburile de experien╚Ť─â ├«ntre fermieri, cu accentul pe exemplele ╚Öi practicile prezentate de fermierii campioni, ├«n cadrul fermelor acestora. Un consor╚Ťiu din care fac parte Institutul Na╚Ťional de Cercet─âri Economice ÔÇťCostin C Kiri╚ŤescuÔÇŁ al Academiei Rom├óne, Federa╚Ťia Na╚Ťional─â ProAgro, Institutul Na╚Ťional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie ╚Öi Protec╚Ťia Mediului (ICPA Bucure╚Öti), Asocia╚Ťia Comunelor din Rom├ónia, ├«mpreun─â cu alte institu╚Ťii, a elaborat un set de ghiduri. Acestea sunt destinate at├ót fermierilor specializa╚Ťi ├«n zootehnie, c├ót ╚Öi celor din sectorul vegetal. Altele sunt destinate pur ╚Öi simplu gospodarilor sau celor care se ocup─â de gospod─âriile comunale. Cele 11 ghiduri, c├óte au fost elaborate p├ón─â acum, cuprind ╚Öi exemple concrete ale unor fermieri, localit─â╚Ťi sau persoane care au aplicat bunele practici recomandate ╚Öi rezultatele ob╚Ťinute.

De asemenea, ghidurile cuprind explica╚Ťii ale principalelor procese care au loc ├«n sol ╚Öi a modului ├«n care azotul poate deveni d─âun─âtor. Apoi, pe baza acestor cuno╚Ötin╚Ťe se explic─â concret cum aplic├ónd m─âsuri simple se poate ├«nl─âtura pericolul polu─ârii cu azot. Astfel, apele pot fi p─âstrate curate, ferite de poluare, iar activit─â╚Ťile agricole pot continua, la r├óndul lor, eficient ╚Öi profitabil pentru toat─â lumea.

Cei care doresc, pot consulta lista de ghiduri aici. Din listă pot selecta și studia broșurile pe care le doresc.

Un lucru important de spus este acela c─â publica╚Ťiile con╚Ťin informa╚Ťii actualizate la zi, ├«n conformitate cu cele mai noi acte normative ├«n vigoare, astfel ├«nc├ót s─â poat─â constitui un ajutor cu adev─ârat pre╚Ťios ├«n ├«mpiedicarea polu─ârii apelor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: