Data publicării: 2 mai 2022

Începutul lunii mai înseamnă și apropierea încheierii campaniei de primăvară. Ca un specific al acestui an este perioada cu precipitații bogate din a doua jumătate a lui aprilie, dar și temperaturile neobișnuit de scăzute.

Fertilizarea de primăvară și ploile cresc riscul de poluare

În contextul în care pe majoritatea terenurilor au fost aplicate, la începutul lunii aprilie, cantități însemnate de fertilizanți, este necesară o verificare a calității apei din pânza freatică. Precipitațiile bogate, asociate cu ritmul mai lent al dezvoltării culturilor, din cauza temperaturilor scăzute, au putut crea posibilitatea ca unele cantități de azot să rămână în sol, neconsumate. De acolo, apa din precipitații le-a dizolvat și le-a transportat în pânza freatică. Adică în fântâni…

Din acest motiv, specialiștii în sănătate publică avertizează asupra importanței efectuării unor analize a apei din fântânile gospodăriilor.

Recoltarea se face în sticle de un litru, preferabil din plastic, pentru a fi mai ușor și mai sigur de manipulat. Recipientele se clătesc bine, de două – trei ori, apoi se umplu și li se pune dopul. În general, sunt suficienți doi litri de apă pentru fiecare fântână.

Analiza se efectuează de către laboratoarele specializate aflate în cadrul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică, dar și în tot mai numeroase unități acreditate în acest sens. Pentru a afla unde se află cel mai apropiat laborator, întrebați fie pe medicul din localitate, fie pe funcționarul de la Primărie care se ocupă de gospodăria comunală.

O variantă care poate suna tentant, dar pe care specialiștii nu o recomandă, este de a face singuri analiza. În ultimii ani au apărut pe piață tot felul de testere, despre care producătorii spun că ar putea ajuta oamenii să se descurce singuri. Lucru care este adevărat, dacă ne referim la duritatea apei, dar total inexact dacă trebuie să determinăm nivelul contaminării cu nitrați sau nitriți. Cât despre prezența a diverse microorganisme, este clar că acestea pot fi depistate doar în laborator.

În concluzie, printre chestiunile importante de rezolvat în luna mai, vă rugăm treceți și o analiză a apei din fântână!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: