Data public─ârii: 24 noiembrie 2020

A╚Öa cum deja am spus-o, lucr─ârile conservative ale solului reprezint─â o nou─â abordare a agriculturii. Dup─â ce am prezentat principiile generale care stau la baza acestei filosofii, ca ╚Öi a ra╚Ťiunilor care au dus la adoptarea ei, iat─â ╚Öi c├óteva reguli practice.

Sem─ânatul direct ÔÇô un avantaj pe timp de secet─â

Trebuie s─â preciz─âm c─â, prin folosirea sistemului de lucr─âri conservative ale solului, obiectivele majore nu sunt legate de cre╚Öterea imediat─â a productivit─â╚Ťii, ci de ameliorarea ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea st─ârii de fertilitate ╚Öi productivitate a solului, de conservarea ╚Öi de protec╚Ťia st─ârii de calitate a solului ╚Öi altor resurse de mediu ├«mpotriva degrad─ârii prin diferite procese.

Dintre diferitele sisteme conservative de lucrare a solului, sem─ânatul direct este

considerat ca fiind cel mai eficient, ├«ntruc├ót se apropie ├«n cea mai mare m─âsur─â de starea natural─â a solului necultivat, aflat sub vegeta╚Ťie ierboas─â peren─â.

Practicarea sem─ânatului direct aduce o lung─â serie de avantaje, de mai multe tipuri. De╚Öi la noi ├«n ╚Ťar─â nu a fost practicat─â dec├ót izolat ╚Öi doar ├«n ultimii ani, s-a dovedit c─â este o bun─â practic─â a c─ârei utilizare ar trebui extins─â peste tot unde este posibil. ├Än termeni de agrotehnic─â, avantajele se materializeaz─â prin sc─âderea semnificativ─â a riscului erozional ╚Öi cre╚Öterea rezervei de ap─â, ca urmare a prelucr─ârii mecanice foarte reduse ╚Öi prezen╚Ťei mulciului vegetal de la suprafa╚Ťa solului. Reducerea proceselor erozionale contribuie la sc─âderea riscului de poluare a apelor de suprafa╚Ť─â din aval, care sunt afectate de procesele de transport ale particulelor de sol ├«nc─ârcate cu diferi╚Ťi compu╚Öi chimici. Sporirea con╚Ťinutului de materie organic─â ├«n stratul de la suprafa╚Ťa solului ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte caracteristicile structurale ╚Öi de lucrabilitate ale solului, contribuind la sechestrarea carbonului ╚Öi altor gaze ├«n sol ╚Öi la reducerea emisiilor de gaze de ser─â.

├Än acela╚Öi timp se reduce mineralizarea azotului organic, cu implica╚Ťii majore ├«n reducerea polu─ârii apelor freatice.

Simultan se produce stimularea activit─â╚Ťii biologice din sol, mai ales pe cea a macro ╚Öi mezofaunei.

├Än timp, se constat─â ├«mbun─ât─â╚Ťirea caracteristicilor de traficabilitate ╚Öi lucrabilitate ale solului din perioadele de sem─ânat ╚Öi recoltat, astfel c─â acestea se pot efectua ├«n cadrul unui interval mai larg de umiditate, comparativ cu sistemul conven╚Ťional, facilit├ónd, de asemenea, recoltatul ├«n climatele mai umede.

Pe termen lung, acolo unde aceste practici au fost aplicate, s-a constatat cre╚Öterea cu cel pu╚Ťin o clas─â a gradului de fertilitate a solului, datorit─â amelior─ârii ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirii condi╚Ťiilor sale fizice, chimice ╚Öi biologice ╚Öi a reducerii riscului degrad─ârii prin destructurare, compactare ╚Öi eroziune.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: