Lucrările conservative ale solurilor (II)
Data publicării: 24 noiembrie 2020
Așa cum deja am spus-o, lucrările conservative ale solului reprezintă o nouă abordare a agriculturii. După ce am prezentat principiile generale care stau la baza acestei filosofii, ca și a rațiunilor care au dus la adoptarea ei, iată și câteva reguli practice.
Semănatul direct – un avantaj pe timp de secetă
Trebuie să precizăm că, prin folosirea sistemului de lucrări conservative ale solului, obiectivele majore nu sunt legate de creșterea imediată a productivității, ci de ameliorarea și îmbunătățirea stării de fertilitate și productivitate a solului, de conservarea și de protecția stării de calitate a solului și altor resurse de mediu împotriva degradării prin diferite procese.
Dintre diferitele sisteme conservative de lucrare a solului, semănatul direct este
considerat ca fiind cel mai eficient, întrucât se apropie în cea mai mare măsură de starea naturală a solului necultivat, aflat sub vegetație ierboasă perenă.
Practicarea semănatului direct aduce o lungă serie de avantaje, de mai multe tipuri. Deși la noi în țară nu a fost practicată decât izolat și doar în ultimii ani, s-a dovedit că este o bună practică a cărei utilizare ar trebui extinsă peste tot unde este posibil. În termeni de agrotehnică, avantajele se materializează prin scăderea semnificativă a riscului erozional și creșterea rezervei de apă, ca urmare a prelucrării mecanice foarte reduse și prezenței mulciului vegetal de la suprafața solului. Reducerea proceselor erozionale contribuie la scăderea riscului de poluare a apelor de suprafață din aval, care sunt afectate de procesele de transport ale particulelor de sol încărcate cu diferiți compuși chimici. Sporirea conținutului de materie organică în stratul de la suprafața solului îmbunătățește caracteristicile structurale și de lucrabilitate ale solului, contribuind la sechestrarea carbonului și altor gaze în sol și la reducerea emisiilor de gaze de seră.
În același timp se reduce mineralizarea azotului organic, cu implicații majore în reducerea poluării apelor freatice.
Simultan se produce stimularea activității biologice din sol, mai ales pe cea a macro și mezofaunei.
În timp, se constată îmbunătățirea caracteristicilor de traficabilitate și lucrabilitate ale solului din perioadele de semănat și recoltat, astfel că acestea se pot efectua în cadrul unui interval mai larg de umiditate, comparativ cu sistemul convențional, facilitând, de asemenea, recoltatul în climatele mai umede.
Pe termen lung, acolo unde aceste practici au fost aplicate, s-a constatat creșterea cu cel puțin o clasă a gradului de fertilitate a solului, datorită ameliorării și îmbunătățirii condițiilor sale fizice, chimice și biologice și a reducerii riscului degradării prin destructurare, compactare și eroziune.