Data public─ârii: 23 noiembrie 2020

Sistemul de lucr─âri conservative este recunoscut ca fiind baza agriculturii conservative. La nivel mondial, acest tip de agricultur─â este practicat pe o suprafa╚Ť─â de peste 70 milioane ha, cea mai mare parte fiind r─âsp├óndit─â ├«n America Latin─â, Statele Unite ale Americii ╚Öi Australia, ╚Öi doar o mic─â parte ├«n celelalte zone ale lumii.

Cea mai important─â component─â a sistemelor conservative, ca ╚Öi ├«n cele conven╚Ťionale, este modul de af├ónare a solului, de prelucrare ╚Öi introducere a semin╚Ťei.

╚śi ├«n ╚Ťara noastr─â, codurile de bune practici ├«n ferme recomand─â o serie de lucr─âri adaptate la aceste principii.

Conservarea solurilor = o datorie pentru viitorul copiilor noștri!

Expresia ÔÇťlucrare conservativ─âÔÇŁ, cuprinde procedee extrem de variate, de la sem─ânatul direct ├«n sol neprelucrat p├ón─â la af├ónare ad├ónc─â f─âr─â ├«ntoarcerea brazdei, ├«ntre aceste dou─â extreme reg─âsindu-se numeroase variante ca: lucr─âri reduse, lucr─âri par╚Ťiale sau ├«n benzi, lucr─âri rota╚Ťionale, lucr─âri ra╚Ťionale, lucr─âri ├«n mulci vegetal, lucr─âri ├«n trafic controlat, lucr─âri ├«n biloane.

Lucr─ârile conservative nu pot fi aplicate oriunde ╚Öi oric├ónd. ├Än acest sens sunt necesare studii pedologice la nivelul fermei care, pe baza criteriilor de pretabilitate (compozi╚Ťie granulometric─â, stare de compactitate, pant─â, relief, ad├óncime a apei freatice ÔÇô drenabilitate) ╚Öi a domeniul de varia╚Ťie a valorilor lor numerice stabilesc unde ╚Öi ce fel de solu╚Ťii conservative trebuie aplicate.

De asemenea, este necesar─â o anumit─â dotare cu ma╚Öini agricole care s─â permit─â at├ót af├ónarea ╚Öi lucrarea solului f─âr─â ├«ntoarcerea brazdei (cultivatoare, combinatoare, cizele, freze, sape rotative, etc), c├ót ╚Öi sem─ânatul, ├«n condi╚Ťii diferite dec├ót cele din sistemele conven╚Ťionale.

La aceste dou─â condi╚Ťii, se mai adaug─â ╚Öi o a treia, care se refer─â la foarte buna cunoa╚Ötere a spectrului popula╚Ťiilor de buruieni, a gradului anterior de infestare, mai ales cu a╚Öa numitele buruieni problem─â, ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, a celor mai eficiente erbicide, care trebuie aplicate pre ╚Öi post emergent, la diferite plante cultivate.

Acestei trei condi╚Ťii sunt absolut necesare pentru aplicarea cu succes a lucr─ârilor conservative, considerate ca baz─â a promov─ârii agriculturii durabile ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, cea mai importan╚Ť─â verig─â tehnologic─â ce poate contribui substan╚Ťial, la protec╚Ťia solului ╚Öi altor resurse de mediu ├«mpotriva degrad─ârii.

Apari╚Ťia ╚Öi dezvoltarea sistemelor tehnologice de lucrare conservativ─â a solului a fost generat─â, pe de parte de intensificarea ╚Öi extinderea proceselor degrad─ârii solului ╚Öi altor resurse de mediu, ca urmare a practic─ârii sistemului de agricultur─â conven╚Ťional, bazat pe lucrarea intensiv─â a solului cu ├«ntoarcerea brazdei, urmat─â de numeroase lucr─âri secundare, iar pe de alta de reducerea recoltelor ob╚Ťinute, cre╚Öterea consumurilor energetice ╚Öi sc─âderea beneficiilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: