Data publicării: 6 mai 2019

Luna mai este pentru agricultori una dintre lunile de vârf ale activității, indiferent de domeniul în care activează. Această lună este cea în care unele culturi încep să intre în perioada de coacere, iar altele de-abia au răsărit. Și într-un caz și în celălalt este luna în care trebuie aplicate tratamente, trebuie fertilizat sau trebuie prășit.

Evoluția vremii, un factor hotărâtor

În mare parte calendarul lucrărilor și tratamentelor din luna mai este determinat de evoluția vremii în luna aprilie.

În anul acesta, contrar prognozelor optimiste din luna martie, aprilie a fost destul de rece în majoritatea regiunilor țării, mai ales în partea a doua a lunii. După ce a debutat cu o secetă istorică, au apărut ploile. Chiar dacă nu au fost foarte însemnate cantitativ, au adus un aport de apă în sol cu efecte foarte importante. Umezeala acumulată astfel constituie o premiză bună pentru răsărirea porumbului și a florii-soarelui, pe care mulți dintre fermieri le-au semănat încă din prima decadă a lunii.

Chiar și pentru fermierii care au semănat după ploi se poate spune că luna aprilie s-a încheiat sub auspicii favorabile, în ciuda temperaturilor modeste.

Prima dintre activitățile lunii mai ar trebui să fie încheierea semănăturilor la plantele din epoca a II-a: iarba de Sudan, sorg, dovlecei, pepeni, etc.

O altă activitate, probabil necesară în multe zone, este distrugerea crustei care s-a format în multe zone și care împiedică răsăritul la porumb și floarea-soarelui.

În prima decadă a lunii mai specialiștii nu consideră că ar fi necesară aplicarea de îngrășăminte la culturile de porumb și floarea-soarelui. În cele mai multe zone, temperaturile scăzute nu au permis dezvoltarea plantelor, astfel încât probabil că din îngrășămintele aplicate la semănat nu s-a consumat prea mult. Precipitațiile reduse sau moderate au făcut ca, acolo unde azotul a fost corect aplicat, acesta să nu se fi infiltrat în pânza freatică sau să se fi scurs în apele de suprafață.

În concluzie, aplicarea de îngrășăminte suplimentare nu ar fi decât o poluare a apelor, fără nici un folos pentru culturi.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: