Data publicării: 1 iulie 2019

Iată că deja, pe nesimțite, a trecut jumătate din acest an. În cele mai multe zone din sudul țării recoltarea grâului și a rapiței sunt în toi. Ba chiar, în unele ferme s-au și încheiat. Dar sfârșitul secerișului nu înseamnă și că pământul trebuie lăsat așa cum a rămas, până la toamnă. Dimpotrivă, pentru sănătatea solului, acum este perioada în care trebuie executate o serie întreagă de lucrări.

Arătura după recoltare, pro și contra

Aratul imediat după recoltare este un concept care are, în egală măsură, susținători și contestatari. Adepții săi spun că prin această metodă solul este îmbogățit cu humusul rezultat din descompunerea resturilor vegetale și a îngrășămintelor.

În același timp, mai spun ei, prin aerarea solului pe adâncimea de arat se creează condiții optime pentru plante și crește permeabilitatea pentru apă. Dăunătorii și buruienile sunt distruse în urma arăturii, iar solul se usucă înainte de semănat, mai spun ei.

Pe de altă parte, tehnologiile moderne, adoptate de tot mai mulți dintre fermierii noștri, vin pe de-a întregul în dezacord cu această concepție. În condițiile actuale, toate lucrările trebuie să aibe ca scop principal o reținere cât mai mare a apei în sol. Ca atare, după recoltarea păioaselor ori a rapiței, următoarea lucrare recomandată este o trecere cu discul pentru a încorpora în sol resturile rămase la suprafață. Acestea se descompun, contribuind la refacerea conținutului de humus din sol.

În plus, pentru cei care doresc, există și culturi de bacterii specifice solului, care se aplică odată cu discuirea și ajută la o mai bună descompunere și asimilare a resturilor vegetale încorporate.

În loc de arătura clasică, adepții noilor tehnologii, recomandă sistemul strip tillage(lucrare în benzi)care constă în lucrarea solului în benzi late de cca. 10 cm lățime, în rândurile pe care se aplică sămânța. Există și fermieri care au trecut la sistemul no tillage(nelucrat)în care semănatul se face direct, doar după o dezmiriștire.

Fiecare dintre sistemele prezentate mai sus are avantaje și dezavantaje, fiind pretabil unui anumit tip de sol. Un lucru, însă este comun: prin înglobarea resturilor vegetale după recoltare, se aduce un aport de nutrienți în sol, care face să scadă necesarul de fertilizanți ce vor fi aplicați la viitoarea cultură.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: