Data publicării: 11 iunie 2019

Alături de cireșe, căpșunile sunt fructele specifice acestei perioade. Dar, spre deosebire de livezile de cireși care se îngrijesc toate cam la fel, culturile de căpșun sunt foarte diferite între ele.

Căpșuni frigo și căpșuni remontante

În condițiile dezvoltării culturilor comerciale, și în țara noastră au început să se diversifice tipurile de culturi de căpșuni. Dacă până în urmă cu câțiva ani erau folosite doar „căpșuni de o zi”, adică acele soiuri tradiționale care produc o singură recoltă pe an, primăvara, acum au devenit tot mai răspândite căpșunile remontante. Acestea încep să rodească din iunie și continuă să producă fructe lună de lună, până în octombrie. Mai există și căpșunile frigo, ai căror stoloni sunt recoltați în toamnă, se păstrează în depozite frigorifice și se răsădesc în aprilie.

Desigur că și tehnologiile de cultură sunt diferite. Astfel, la „căpșunile de o zi” specialiștii recomandă ca după recoltare să se cosească plantele. După aceea se aplică o fertilizare, fie cu îngrășăminte naturale, fie cu NPK. În acest fel se va întineri cultura, iar în perioada foarte secetoasă din iulie – august nu va mai fi necesară o cantitate prea mare de apă pentru irigare.

Căpșunile remontante însă, după fiecare recoltă se curăță de frunzele uscate. În a doua perioadă a lunii iunie se fertilizează cu fosfor și azot. Cel mai indicat este, după unii specialiști, să se folosească gunoi de pasăre, într-o diluție de 1:8-10, adică o găleată de găinaț la 8-10 găleți de apă. Apoi se mai aplică fertilizări, în funcție de producție și dezvoltare, până în toamnă, când rădăcina încă mai lucrează.

În ceea ce privește păstrarea fructelor, căpșunile, ca și cireșele, nu se mai coc după cules. Sunt foarte sensibile la umezeală, fiind atacate de mucegaiuri și putregai. În schimb, refrigerarea imediat după recoltare la temperatura de 8 – 9°C reduce pierderile la jumătate și dublează perioada de păstrare.

În concluzie, cei care doresc să cultive căpșuni trebuie să facă o alegere destul de grea. Pot alege un soi tradițional, care implică mai puțină fertilizare și un risc mai scăzut de poluare, dar dau o singură recoltă, sau pot alege un soi remontant, care presupune mai multă muncă și un risc crescut de poluare, dar asigură fructe toată vara.

În ambele cazuri, pentru a evita poluarea apelor din fântâni, trebuie respectate cu strictețe regulile de utilizare a îngrășămintelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: