Data publicării: 10 mai 2019

În această perioadă majoritatea gospodarilor au terminat deja de o bună bucată de vreme înființarea grădinilor de legume. Ba chiar, cei care au dorit aceasta au încheiat și primul ciclu de producție, reprezentat de salată verde, spanac, ridichi de lună, ceapă și usturoi verde etc. Pentru mulți este momentul aplicării unor fertilizări și tratamente de sezon.

În mai se răsădesc legumele

Pentru că din luna mai riscul de scădere a temperaturilor sub limita de suportabilitate a plantelor dispare, în grădini se răsădesc legumele de vară și toamnă. Asta înseamnă că în această lună se pot planta, fără riscuri, răsadurile de roșii, castraveți, dovleci, vinete, ardei, conopidă, praz, fasole, țelină, ceapă de toamnă și altele, după dorința, puterea și priceperea fiecăruia.

În prealabil, însă, trebuie pregătit terenul astfel încât plantele să aibă condiții optime de dezvoltare.

O primă operațiune, după desțelenire, o reprezintă aplicarea de îngrășăminte. Acolo unde nu s-a efectuat o fertilizare de toamnă, cu mraniță, se poate aplica una cu compost vegetal, înainte de plantarea răsadurilor. Astfel, plantele vor fi așezate în stratul care le va oferi cantitatea optimă de nutrienți pentru dezvoltarea lor rapidă. Atenție, însă, la cantitățile de îngrășământ folosite! Conform recomandărilor specialiștilor și ale Codului de bune practici agricole, nu trebuie depășită o jumătate din cantitatea totală de îngrășăminte (substanță activă) recomandată pentru întregul an. Aceasta pentru că în prima perioadă de dezvoltare a legumelor esențială este apa. Or, aceasta ar spăla cantitățile de azot neutilizate de plante, producând pierderea nutrienților și respectiv poluarea surselor de apă din zonă.

Pe măsura apariției florilor și a dezvoltării fructelor se mai aplică cantități suplimentare de fertilizanți, acolo unde tehnologia și cultura o cer. Dar asupra acestui subiect vom reveni la momentul potrivit.

Deocamdată, ca o concluzie, vom reitera faptul că fertilizarea făcută fără socoteală înseamnă risipă și nu produce decât poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: