Data publicării: 24 mai 2019

Luna mai este una dintre lunile de vârf pentru horticultori. Așa cum deja am arătat, în acestă lună se fac unele fertilizări în grădină, dar și o serie de alte lucrări și tratamente. Esențial este ca la fiecare dintre acestea să se respecte Codul de bune practici, pentru a evita orice poluare accidentală a apelor, freatice sau de suprafață.

În mai, prășitul și tratamentele fito-sanitare sunt esențiale

Luna mai marchează începutul sezonului în care riscul de îngheț a dispărut, iar dezvoltarea plantelor este mult mai rapidă. Din nefericire, acest lucru se aplică și buruienilor. De aceea, una dintre activitățile centrale o reprezintă prășitul grădinii. Dacă sunt smulse din timp, buruienile nu vor apuca să își dezvolte rădăcina prea adânc în sol și nici să producă semințe. Astfel, înlăturarea lor timpurie va face ca mai târziu să nu mai apară în număr atât de mare.

În luna mai încep să apară și insectele dăunătoare. De asemenea, încep să se manifeste și bolile fungice. Este foarte important să observăm zilnic grădina și să intervenim la primele semne ale infestării. În funcție de problema constatată, se aplică tratamentele specifice.

Unii specialiști recomandă aplicarea unor tratamente preventive în luna mai, cu un amestec de fungicide și insecticide. Astfel se poate evita infestarea, care ar presupune tratamente mai numeroase, cu substanțe mai multe și, implicit, un risc de poluare și efecte colaterale mai mari. Pentru că, trebuie s-o spunem, orice tratament cu insecticide și fungicide care nu este aplicat corect implică un risc de poluare a solului și apelor din zonă, precum și unele efecte colaterale.

Poluarea poate fi evitată iar efectele colaterale pot fi reduse doar prin respectarea bunelor practici agricole în vigoare.

În concluzie, orice tratamente se aplică în grădină, este obligatorie respectarea unor măsuri minimale de protecție pentru a evita poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: