Data publicării: 1 februarie 2022

Schimbările climatice au reușit ca în ultimii ani să dea peste cap, în mare parte, calendarele agricole tradiționale. Nici anul acesta nu a fost o excepție pentru multe zone ale țării, în special din jumătatea sudică!

Încă o iarnă imprevizibilă!

Lipsa zăpezii, ba chiar a precipitațiilor în general, nu pare a fi un semn prea bun, mai ales pentru fermierii din Bărăgan. Pe de altă parte, faptul că încă nu s-au înregistrat temperaturi prea scăzute nu este rău. În orice caz, este greu de făcut prognoze asupra a ceea ce va fi. La fel și în partea de Nord, unde a nins ceva-ceva, a fost și un pic de ger…

Deocamdată, în foarte multe zone viticole, vremea permite efectuarea lucrărilor de sezon. În speță, acestea constă în refacerea structurilor de susținere, acolo unde este cazul. Spalierii rupți se înlocuiesc, iar cablurile de susținere se întind din nou, dacă s-au lăsat. Același lucru trebuie făcut și în livezile intensive.

În livezi, în zilele când temperaturile se ridică la peste 3 – 4°C se aplică tratamentele de iarnă. Important de reținut este că trebuie repetate după zece zile. Dacă vremea este mai caldă, se pot începe și tăierile de curățare și de fructificație.

Pentru grădinari cea mai mare prioritate este construirea răsadnițelor și punerea semințelor pentru a avea răsaduri la începutul sezonului.

În câmp se pot face lucrări de arătură, mai ales dacă prognoza meteo anunță și ploi sau alte precipitații bogate după aceea. De asemenea, în a doua jumătate a lunii se poate începe pregătirea terenului pentru culturile extratimpurii.

În rest, așa cum am mai spus, trebuie acordată o mare importanță aprovizionării cu semințe, pesticide, fungicide și fertilizanți de calitate și în cantități suficiente.

Locurile de depozitare a gunoiului de grajd trebuie și ele verificate cât mai des și cu atenție. Orice defecțiune apărută trebuie reparată rapid, pentru a nu se ajunge în situația producerii scurgerilor. Astfel, apa poate fi păstrată curată!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: