În mod tradițional luna aprilie reprezintă una dintre lunile pline în agricultură. Epidemia mondială de COVID-19 a venit și ea să complice activitatea. Măsurile de prevenire a răspândirii bolii, chiar dacă uneori pot părea stânjenitoare, au prioritate față de orice alte activități!
Atenție la gestionarea azotului!
Aprilie este, din multe puncte de vedere, luna de vârf a campaniei de primăvară. Și, chiar dacă iarna blândă a făcut ca în unele zone campania să poată fi începută mai devreme, sfârșitul neprietenos de martie a reașezat lucrurile pe făgașul obișnuit. În timpul executării lucrărilor în câmp, operatorii de pe utilaje sau tractoare trebuie să poarte combinezoane (salopete) de protecție, mănuși și măști. Nu vor coborî din cabină decât în caz de absolută necesitate, în afara fermei!
Personalul care asigură servicii auxiliare, precum încărcarea semănătorilor sau a mașinilor de împrăștiat îngrășăminte sau de aplicat tratamente, va purta, de asemenea, echipamente de protecție similare. Oamenii vor păstra între ei o distanță de 1,5 metri și vor evita contactul direct unii cu alții. Pe de altă parte, în aer liber, cum este cazul activității în câmp, riscul de transmitere a bolii este mult mai mic decât în spații închise, cum sunt halele, atelierele și birourile.
Fermierii care nu au apucat să are în toamnă, vor face acum acest lucru, folosind grapa, pentru a păstra apa în sol. Tot acum se distribuie compostul pe câmp. Se recomandă înglobarea cât mai rapidă, pentru a evita pierderea în atmosferă a unei părți importante din azot. La culturile de toamnă se aplică o fertilizare cu azot.
Desigur că cea mai importantă lucrare este semănatul. Se însămânțează în primul rând lucerna, trifoiul, orzoaica de primăvară, se continuă cu sfecla și floarea soarelui, apoi se continuă cu porumb și soia. Teoretic, acestea din urmă se seamănă atunci când timp de trei zile consecutiv temperatura în sol la adâncimea de opt centimetri nu a scăzut sub opt grade. Practic, însă, această regulă variază în funcție de hibrizii folosiți.
În sfârșit, o altă activitate importantă este erbicidarea culturilor de toamnă, atunci când temperaturile din aer depășesc 15 grade. La peste 25 de grade însă, are loc volatilizarea lichidului, iar tratamentul nu mai este eficient.
La fel de important este ca acolo unde se produc băltiri pe teren să se realizeze șanțuri care să permită drenajul.
În această lună, numeroase dintre activitățile specifice implică folosirea îngrășămintelor. De aceea, trebuie acordată o importanță deosebită modului în care se face acest lucru, astfel încât apele să nu fie poluate.
În concluzie, respectați în modul cel mai serios atât recomandările privind protecția împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19, ca și pe cele ale Codului de Bune Practici Agricole! Doar astfel vă puteți păstra sănătatea, dumneavoastră și familiile dumneavoastră!